blog

Manisch-depressieve hotspots

Restaurant

Vorige week werd in weekblad Elsevier The Harbour Club in Rotterdam aangeprezen als hotspot. Het voormalige Parkzicht is volgens het zakenblad ‘omgetoverd tot een bar en restaurant met een luxe uitstraling’. De zaak is geliefd onder voetbalvrouwen, yuppen en ‘fout geld’ dat betaalt met paarse briefjes.

Manisch-depressieve hotspots

Hotspots hebben manisch-despressieve trekjes. Ze zijn hot or not. Daartussen zit niets. De eerste keer dat Parkzicht een hotspots was, was begin jaren 90. Discotheek Parkzicht was de bakermat van de gabberhouse en ramvol hakkende en xtc slikkende gabbers. In 1996 schoot een portier een bezoeker dood: einde hotspot.

Toen kwamen Aryan en Willem Tieleman, erkende bouwers van Rotterdamse hotspots als Hotel New York. De leegstaande disco moest een kosmopolitische publiekstrekker worden, een club met een Michelin-ster. Op de eerste verdieping stond een aquarium met een haai. Het waren de hoogtijdagen van het Makkelijke Geld. Het werd een fiasco – mede door 9/11- en stierf een vroegtijdige dood, net als de haai: einde hotspot.

In 2005 probeerden de broers Richard en Wouter van Leeuwen er hun geluk. Parkzicht werd omgetoverd tot een laagdrempelig concept voor gewone Rotterdammers. De wereld was een stuk soberder geworden. Maar blijkbaar was de stopkracht van zo’n alledaagse tent niet groot genoeg, want twee jaar geleden wijzigden de broers de formule in The Harbour Club. Het bleek een voltreffer.

Volgens erkend hotspotbouwer Casper Reinders kun je een publiekstrekker niet bedenken. Een zaak is populair, simpelweg omdat het er druk is. Toeval speelt een grote rol. Disco Parkzicht werd een gabberbolwerk omdat één dj met drumcomputers ging fröbelen. De opvolger werd een fiasco omdat twee vliegtuigen het World Trade Center in vlogen. En The Harbour Club is een hotspot omdat je er naar voetbalvrouwen en ‘fout geld’ kunt koekeloeren.Wie handelt in hotspots, moet met die toevalsfactor leven. En in zijn glansrijke loopbaan een paar faliekante missers incasseren.

Reageer op dit artikel