blog

Marketingkracht van foodphotos

Restaurant

Restaurants verbieden het fotograferen van gerechten’. Zo maar een bericht op onze website een paar weken geleden. Het gaat om chefs in New York die het helemaal hebben gehad met met gasten die foto’s maken van uitgeserveerde borden. Het is niet het eerste kritische geluid vanuit de horeca op snapshotgrage gasten. Vaker klagen restaurants over gasten die in hun ogen de sfeer beïnvloeden of de bediening storen.

Marketingkracht van foodphotos

Maar in plaats van klagen over fotograferende gasten moeten restaurants het fenomeen van foodphoto juist omarmen. Foodphoto’s maken een enorme opmars op internet en zijn gratis marketing voor restaurants. Niet alleen via de mainstream sociale media-kanalen Twitter en Facebook, maar ook via gespecialiseerde channels en apps. Instagram, Platter, Dishpal, Foodspotting, Snapdish. Stuk voor stuk apps die winnen aan populariteit. Vooral in de VS, het land waar ze vaak voorlopen op internetontwikkelingen.

Het is opmerkelijk om te zien dat er weinig chef-koks zijn die gebruik maken van de kracht van foodphoto’s. Als er één groep is die fraaie, aantrekkelijke foodphotos kan maken, dan zijn het wel chefs. Gewoon in de keuken je iPhone boven een net opgemaakt bord hangen en drukken maar. Binnen een paar seconden kan de foto via sites als Foodspotting en Pinterest worden gedeeld met de buitenwereld. Het zijn prachtige kansen om fans te krijgen en ze aan het werk te zetten jouw foto’s te delen.

Het is dan ook opvallend om te zien dat chef-koks zo weinig gebruik maken van photosharingsites. Slechts een kleine groep heeft zich geregistreerd en daarvan plaats slechts een enkeling zo nu en dan foto’s van fraai opgemaakte borden. Het is dan ook een gemiste marketingkans om foodphotos links te laten liggen op sociale media. Zeker in een tijd waarin mensen minder lezen en meer waarde hechten aan beelden.
Kom op chefs, pak die kans!

Reageer op dit artikel