blog

Cavia op de kaart

Restaurant

Naar de markt gaan, is een van mijn favoriete bezigheden. Dat ik kan kopen wat ik wil, geeft me een rijk gevoel. Het verbaast me soms hoeveel eten er hier voorhanden is.

Cavia op de kaart

Die overdaad is moeilijk te rijmen met waarschuwingen dat voedselschaarste als een donkere wolk boven ons hangt. Als we blijven omgaan met de aarde en met voedsel zoals we nu doen, gaat het fout. Dan is het eten straks op.

Helaas is het geen ver-van-mijn bed-show. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Denk aan teruglopende visstanden van bijvoorbeeld tonijn. In Nederland moeten koks én consumenten aan de bak. Duurzaamheid is het sleutelwoord. Maar hoe vul je dat in?

Lars Charas, projectleider van Feed the Planet, roept koks op tot discussie over duurzaamheid in de gastronomie. Een werkgroep van chefs in Nederland is hier al mee bezig. ie in zijn horecabedrijf duurzaam aan de slag wil, moet zijn menukaart, inkoop en bedrijfsvoering goed onder de loep nemen en keuzes maken. Bijvoorbeeld door meer groente te serveren. Of cavia. Dat laatste doet mij gruwen. Dan word ik liever vegetariër.

Overigens kom ik ook in dat geval culinair zeker aan mijn trekken, want steeds meer koks zijn creatief met groente, getuige ook het drieluik over groentechefs in Misset Extra Kooktrends. In onze eregalerij van de beste gerechten uit het afgelopen jaar kiezen koks steeds vaker voor groente, regionaal en biologisch. En dat brengt vast meer koks op nieuwe, duurzame ideeën.

Reageer op dit artikel