blog

Olijfolieplan: proefballon of serieuze poging?

Restaurant

Het plan werd even snel weer ingetrokken als het werd gepresenteerd, maar het bericht dat de EU voornemens was olijfolie op restauranttafels alleen nog maar toe te staan als de olie zou zijn voorzien van een etiket was wel beangstigend.

Olijfolieplan: proefballon of serieuze poging?

Gaat Europa werkelijk alles wat u in uw zaak op tafel zet tot in detail reguleren? Was dit een linkerteen die de Brusselse ambtenarij in het water dipte om te voelen hoe de temperatuur is? Gelukkig kwam tegen dit proefballonnetje van Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw en plattelandsontwikkeling voldoende protest en werd het plan weer ingetrokken onder het mom van ‘onvoldoende draagkracht bij consumenten’. Pardon? Waarom heeft hij het niet ook aan olijfolieproducenten en restauranthouders gevraagd?

Het verbod is overigens nog niet geheel van tafel. Ciolos gaat de kwestie opnieuw bekijken en daarbij wel met restauranthouders spreken. Wie weet schuift hij wel bij ú aan. Ik hoop dat u hem er dan van weet te overtuigen dat iets dergelijks wettelijk vastleggen niet alleen een heel slecht idee is, onhaalbaar en kostbaar om te controleren en handhaven, maar nog belangrijker: het kan zelfs levensbedreigend zijn voor de hele horecasector in Europa. Want als dit erdoor komt, ligt de weg open voor andere lobbygroepen. Dan mag er ook geen ongelabelde boter meer op tafel of wijn uit een karaf. Laat staan losse olijven of gedroogde ham. En ik heb nog absurdere voorbeelden gehoord.

Geschamperd of niet, er zit een kern van waarheid in de gespeelde angst straks elke biefstuk te moeten voorzien van een label voor deze geserveerd mag worden. Ik hoop toch dat juist de Eurocommissaris van landbouw inziet hoe absurd dat zou zijn en dat hij zijn tijd, energie en middelen aan veel nuttigere zaken kan besteden.

Wordt – helaas – vervolgd…

Reageer op dit artikel