blog

Blog: Noma: 21 gerechten in 100 minuten

Restaurant

Noma. Drie jaar lang het beste restaurant van de wereld. Ik was samen met mijn chef-kok Ferry Wijsman bij een lezing van René Redzepi in Leiden, die een wereldtoer maakt om zijn nieuwe boek te promoten. Bij het signeren van zijn boek maakten wij een grapje door te zeggen ‘kunnen we even reserveren voor volgende week dinsdag?

Blog: Noma: 21 gerechten in 100 minuten

Dit grapje werd beantwoord met ‘stuur straks nog een mail naar mijn vrouw Nadine en wij regelen het!’ Normaal moet je minimaal vier maanden van te voren reserveren en dan is het nog maar de vraag of je er tussen komt…. daarom toch maar meteen die mail gestuurd.

Dus, afgelopen maandag samen in de auto gestapt om te vertrekken richting Kopenhagen waar Noma zit. Ruim voor openingstijd komen we aan en krijgen we een warm welkom van de enorme zwarte en witte brigade. Na aan tafel een glas Champagne van René en Nadine Redzepi. We gaan genieten van 21 gangen! Ze vragen ons of we allergie hebben of andere eetbeperkingen. Nee. Naast de 21 gangen kiezen we voor een tasting wijnarrangement om ook deze kennis te ervaren en vooral te beleven. Binnen 15 minuten verorberen we 12 amuses. Het restaurant is inmiddels volledig vol. Het drinken van de bijpassende wijnen blijft louter en alleen bij proeven. Een razend tempo wat het maken van foto’s en het meeschrijven bemoeilijkt.

Uiteindelijk hebben wij 21 gerechten gegeten binnen 1,5 uur. Vooral bereid met lokale ingrediënten, van 20 kilometer rondom Kopenhagen. Na 21 spannende smaaksensaties zijn mijn chef en ik het er over eens: we zijn een hele speciale ervaring rijker! Evaluerend komen we tot de conclusie dat we geen eendenlever, kaas, vlees, vis, kreeft, langoustines, kaviaar et cetera op hebben. Ook niet gemist. De gerechten waren vooral koud of lauwwarm. Vier Noorse garnalen, een kop van een snoek en vier slices wilde eendenborst. ‘Was dit genoeg? vraag je dan jezelf af en ‘kan dit eigenlijk wel?’ Ja, het kan en het was genoeg. Misschien brutaal of gewoon anders, maar dat maakt hem een absolute wereldtopper. 21 Gerechten welke voornamelijk uit groenten, kruiden en fruit bestaan met smaakmakers van onder andere zure mieren, torren en sprinkhanen en een nagerecht van room, aardappel en pruim!

Reageer op dit artikel