blog

Michelin 2014: Geen spetterende sterrenregen

Restaurant

De bekendmaking van de nieuwe Michelingids 2014 op 25 november in Maastricht was niet de spetterende sterrenregen waar culinair Nederland op had gehoopt. Het aantal sterrenrestaurants stijgt licht van 101 naar 105. Echt grote verrassingen bleven uit.

Michelin 2014: Geen spetterende sterrenregen

Michelin blijkt geen gulle gever in 2014. Slechts vier nieuwe sterwaardige zaken. Karige groei. Nederland blijft steken op twee driesterrenrestaurants. De Librije in Zwolle blijft goed voor de hoogste bekroning van de rode gids en krijgt gezelschap van De Leest in Vaassen. Al jaren ging de naam rond van dit tweesterrenrestaurant als kanshebber. Chef Jacob Jan Boerma’s langgekoesterde en altijd hardop uitgesproken wens, kwam uit op 25 november. Een mooie beloning maar geen grote verrassing. De absolute top is echter niet gegroeid. Door het sluiten van Oud Sluis vervalt dit driesterrenrestaurant in de gids. Nederland blijft steken op twee driesterrenzaken.

Bij de twee sterrenrestaurants is de oogst minimaal. Drie nieuwe namen waarvan de naam van Francois Geurds al langer rondzong als kanshebber. Wel opvallend is de snelle tweede ster voor Bord’Eau, amper een jaar na de eerste. Fred in Rotterdam de derde nieuwe tweesterrenzaak. In totaal komt het aantal van deze classificatie daarmee op 19.
Ron Blaauw die eerder dit jaar zijn twee ‘sterren inleverde’ en het roer omgooide met een laagdrempeliger, nieuwe concept Ron Gastrobar krijgt nu toch een ster van Michelin. Wel bekroning dus. Hans van Wolde van Beluga in Maastricht kondigde eerder al aan dat Michelin niet conservatief is en vernieuwing in de gastronomie beloont. Dat wordt nu bewaarheid. Het door hem in oktober gelanceerde laagdrempelige concept Beluga Loves You blijft goed voor twee sterren. Ook
Toine Hermsen die zijn culinaire concept versoberde, houdt zijn ster. Ze krijgen vertrouwen van Michelin.
Verrassingen bij de negen nieuwe eensterrenzaken zijn er nauwelijks. Koks die al eerder door Michelin gelauwerd werden zoals Lucas Rive en Lars van Galen, krijgen een ster.


Er is wel een opvallende nieuwe naam: In de Molen in het Groningse Onderdendam. Ze zijn koud een jaar open en krijgen een ster voor een concept zonder kaart. Normaliter hield Michelin hier niet van. Nu kennelijk wel. Weer een teken dat er wat aan het veranderen is in de beoordelingswijze van de rode gids. Eerder beloonde de bandenfabrikant al een restaurant in een garage in Japan.

Bij de drie restaurants die een ster verliezen is alleen Grand Restaurant Karel V in Utrecht de echte verliezer. Sonoy in Emmeloord is dicht. Frouckje Staete in Ryptsjerk is gesloten en de brigade is opnieuw gestart in Leeuwarden met Élevé en de ster verhuist mee.