blog

Ga nu aan de slag met allergenendeclaratie

Restaurant

Wie heeft dat verzonnen? Zijn ze gek geworden? Reacties die ik opving van koks naar aanleiding van de allergenenwet die 13 december 2014 in gaat.
In plaats van te mopperen op deze verplichte allergenendeclaratie, adviseer ik u dringend aan de slag te gaan. Verdiep u nu in deze materie. Wacht niet tot na de zomer.

Ga nu aan de slag met allergenendeclaratie

Het is bovendien een ingewikkelde materie. Daar ben ik na contact met een allergenendeskundige en een professor wel achter.
Er is veel onwetendheid over allergenen. ‘Aller-wat? Kun je dat eten?’ Allergenen zijn componenten in voeding waar gasten allergisch op kunnen reageren.

Vanaf 13 december 2014 moet u info aan gasten kunnen geven over de aanwezigheid van veertien allergenen in onverpakte producten. Dat zijn ei, glutenbevattende granen, lupine, melk, mosterd, noten, pinda’s, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, vis en weekdieren. Deze info moet u schriftelijk in huis hebben.

Dat betekent in de praktijk dat u moet nagaan in welk van uw gerechten allergenen kunnen zitten. Dat is uitzoeken geblazen. Begin vandaag nog. Zoek hulp als u er niet uitkomt. Op onze site, missethoreca.nl, is info te vinden.

Er leven nog veel misverstanden. U hoeft bijvoorbeeld niet allergievrij te gaan koken en een pinda is geen noot.
Zie de nieuwe wet als een kans. Als u uw zaken goed voor elkaar heeft en dit communiceert, kunt u nieuwe gasten trekken. De wet is namelijk bedoeld om de dagelijkse praktijk voor allergische gasten voedselveiliger te maken. Zij durven nu niet goed uit eten te gaan.

Op ons platform Connect las ik nog een waardevolle opmerking. Door zich in allergenen te verdiepen, ging een ondernemer etiketten lezen. Het was voor hem een ‘eyeopener’ wat fabrikanten allemaal in hun producten stoppen. Bewustwording. Dat is een gezonde toevoeging.

Reageer op dit artikel