blog

Blog: Fooi is niet voor de keuken (2)

Restaurant

Sorry. Allereerst sorry dat ik in mijn vorige Uitsmijter de indruk heb gewekt dat ik de witte brigade niets gun. Dat was echt niet de bedoeling. Ik gun iedereen het beste en wat mij betreft krijgen jullie allemaal het dubbele. Sorry ook dat bij mij het fooikwartje niet wil vallen. Dat ik niet begrijp dat […]

Blog: Fooi is niet voor de keuken (2)

Sorry. Allereerst sorry dat ik in mijn vorige Uitsmijter de indruk heb gewekt dat ik de witte brigade niets gun. Dat was echt niet de bedoeling. Ik gun iedereen het beste en wat mij betreft krijgen jullie allemaal het dubbele.
Sorry ook dat bij mij het fooikwartje niet wil vallen. Dat ik niet begrijp dat wat in de Engelse taal een service tip heet, hier helemaal geen service tip is, maar een loontoeslag voor iedereen, die wordt betaald uit de fooienpot. Stom van me.

Sorry dat als ik de bediening een fooi geef, uit waardering voor hun talent om het gasten naar de zin te maken, ik niet aan de rest van de medewerkers denk. Voor mij is oprecht gastheerschap, dat niet vanzelfsprekend is, gewoon wat extra’s waard. En daarbij verkeer ik in de veronderstelling dat het loon van de anderen al in de prijs zit.
Sorry ook dat ik niet waardeer hoe democratisch en egalitair onze horeca is als er wat valt te verdelen.
En héél veel sorry voor de slechte gedachte dat hier wellicht sprake is van een ietsjepietsje druk uit de keuken om de fooienpot ‘eerlijk’ te verdelen.

Sorry aan de ondernemers die ik van polderen beschuldig. Omdat ze liever de discussie tussen zwart en wit mijden, dan hun onderbetaalde toppers in de bediening iets extra’s te gunnen. Ik dacht dat die ondernemer daar zelf ook iets mee op zou schieten. Een bonus voor salesmensen, zeg maar. Wat een gekke kronkel.

Excuses dat ik fiscale mores niet begrijp. Dat ik de logica mis van het volgende: dat een afspraak om de fooi evenredig te verdelen géén afspraak is en de situatie dat er niets wordt afgesproken en de fooi bij de ontvanger blijft, wél.
Tot slot wil ik op deze plek alvast mijn welgemeende verontschuldigingen aanbieden voor al die keren in de toekomst dat ik de fooi in een gesloten enveloppe aan de bediening overhandig met het opschrift ‘Strikt persoonlijk’.
Mafkees.

Discussieer mee!

Reageer op dit artikel