blog

Doggybag als dekmantel

Restaurant

De uitspraken van Natuur & Milieu dat Nederland klaar is voor de doggybag, durf ik ernstig te betwijfelen. Ze deelden 50.000 voedselzakjes uit aan restaurants in Nederland. Ik ben bang dat die ongebruikt in de afvalbak belanden.Hoe goed bedoeld de achterliggende gedachte om voedselverspilling tegen te gaan ook is, het merendeel van de Nederlandse gasten […]

Doggybag als dekmantel

De uitspraken van Natuur & Milieu dat Nederland klaar is voor de doggybag, durf ik ernstig te betwijfelen. Ze deelden 50.000 voedselzakjes uit aan restaurants in Nederland. Ik ben bang dat die ongebruikt in de afvalbak belanden.
Hoe goed bedoeld de achterliggende gedachte om voedselverspilling tegen te gaan ook is, het merendeel van de Nederlandse gasten durft er niet om te vragen. Zelf moet ik er niet aandenken. Die keer dat mijn vader het eten mee wilde nemen bij een restaurant, wilde ik het liefst onder de tafel kruipen. Plaatsvervangend schaam ik me dan.
Er is hier niet alleen sprake van een taboe. Het heeft ook met de naam doggybag te maken. Het roept negatieve associaties op. Alsof je overgebleven eten meeneemt voor de hond. Of zou het bedoeld zijn als dekmantel voor gasten die zeggen: ‘ja, het is voor de hond’ en dan vervolgens stiekem wèl zelf durven op te eten.
Als professionele kok zou ik niet blij zijn met de naam doggybag. Je hebt je een aantal uren staan uitsloven in de keuken en dan gaat wat over is, in een ‘zakje voor de hond’.  Laten we een andere term verzinnen. Foodybag hoorde ik al noemen. Dat klinkt beter. Verpak de resten dan meteen in een voor hergebruik geschikt bakje. Wel zo milieubewust.
Daarnaast vind ik dat het initiatief van de restaurateurs moet komen om aan gasten aan te bieden om voedsel mee naar huis te nemen. Dat neemt de drempelvrees eerder weg.
Een doggybag is niet zaligmakend om voedselverspilling in te dammen. Wat mij betreft mogen de porties kleiner of biedt halve aan. Dan ga ik proberen netjes mijn bord leeg te eten.

 

Praat mee op Misset Horeca Connect over dit thema. Is de doggybag een goed idee?

Reageer op dit artikel