blog

Blog: Is fooi schuldgevoel afkopen?

Restaurant

Ik vind fooi geven raar. Waarom? Als ik in een kledingwinkel goed geholpen word en met een toffe outfit weer naar buiten ga, heb ik toch ook niet meer euro’s achtergelaten dan op de kaartjes staat? Waarom in de horeca dan wel meer geld achterlaten dan het menu aangeeft?

Blog: Is fooi schuldgevoel afkopen?

Omdat de horeca slecht betaalt, hoor ik u denken. Nou, als dat zo is, hoeft de gast dat toch niet op te lossen? Dat is iets tussen werknemer en werkgever. 
Google geeft geen duidelijk antwoord bij het zoeken naar de oorsprong van fooi. Het woord schuldgevoel kom ik wel vaak tegen. Is fooi schuldgevoel afkopen? Jij doet hard je best voor mij, terwijl ik de bloemetjes buiten zet? Mmm. Dubieuze reden. 
Fooi zorgt ook voor verwarring. In sommige landen is het een belediging om fooi te geven. In Amerika is het weer broodroof als je het niet doet! Misschien ben ik te krenterig, maar 15 tot 20 procent van de rekening doe ik nooit cadeau. De rekening naar boven afronden; daar kun je mij wel op betrappen. Maar daartoe voel ik me dan ook min of meer verplicht. ‘Omdat het nu eenmaal zo hoort en iedereen het doet.’ Slecht argument hè! 
Soms geef ik wel heel graag fooi. Als ik echt blij verrast ben door het goede eten, de spontane bediening of wanneer het totaalplaatje meer dan goed is. Maar als ik mijn lunch in restaurant x op tafel gekwakt krijg, er bijna een kop koffie in mijn tas valt en het brood ook nog eens droog is, dan ben ik een krent hoor en wacht ik rustig op mijn wisselgeld. Hoe chagrijnig de bediening me ook aankijkt.

Maar goed, dit is allemaal mijn persoonlijke mening. En ik ben slechts één gast en niet eens een objectieve. Om te achterhalen hoe de gemiddelde gast in de Nederlandse horeca denkt over fooi, houdt Misset Horeca een groot fooien-onderzoek. Wat vinden gasten van fooi? Waarom geven ze fooi en wat willen zij dat er met hun fooi gebeurt? Een klein tipje van de sluier: ik ben niet de enige die zich verplicht voelt… Binnenkort meer uitkomsten!

Reageer op dit artikel