blog

Biologisch en lokaal

Restaurant

Biologisch is de trend. In de horeca moet zoveel mogelijk biologisch zijn en het liefst ook nog lokaal gehaald. Als gasten bereid zijn om €50 te betalen voor een stukje biologisch vlees, heb ik morgen alleen maar dat vlees op de kaart staan.

Biologisch en lokaal
Mark Haagen, eigenaar restaurant-, vergader-, evenementenlocatie Kameryck

Ik heb eens geprobeerd om onze Kameryckse appelcarré helemaal biologisch te krijgen. Appels en eieren zijn niet echt het probleem, ook de boter niet, maar het meel was lastig. Nu kwam het meel uit Zeeland, niet Nieuw-Zeeland maar ons eigen Zeeland. En als we het helemaal biologisch wilden hebben, dan zou het uit het Oostblok of Uruguay komen. En wie controleert of ze daar aan alle regels voldoen, de smaakpolitie?

Hetzelfde geldt eigenlijk voor vlees uit Nederland. Kies je voor het (veel) duurdere 100 procent biologisch vlees uit Nederland of voor vlees uit Nieuw-Zeeland of Ierland, wat niet helemaal biologisch is. Maar in dat laatste geval lopen de koeien hun hele leven wel in een enorme wei. De enige keer dat ze een hek zien, is als ze geslacht worden. Waarom is dat dan minder logisch dan biologisch?
Als deze koeien dan ook nog eens geen preventieve antibiotica krijgen, vind ik dit een zeer goed alternatief voor het dure biologische vlees.

En dan lokaal, nog zoiets. Wat is lokaal, moeten we alles op de fiets kunnen halen voor ons bedrijf?Leuk als je een klein restaurantje hebt, maar voor een beetje bedrijf is dat niet te doen. Tuurlijk, wij halen zoveel mogelijk uit het Groene Hart. Eieren, kaas en appels komen rechtstreeks van de
boer. Ik sprak laatst een Amerikaan. Hij vertelde mij dat zij veel van hun spullen ook lokaal halen. Maar daar was ‘lokaal’ een straal van 600 kilometer! Dan zit je dus ver onder Parijs. Laten we niet doorslaan met biologisch en lokaal. Ik ben meer van eerlijk en regionaa

Reageer op dit artikel