blog

Het geheim van de adelaar

Restaurant

De Adler Wirtschaft is gevestigd in Hattenheim, een Anton Pieck-dorpje in de Duitse Rheingau. De plaats ligt op 329 kilometer van Wolfsburg, en op 349 kilometer van de Oostenrijkse grens. Maar dat hadden er net zo goed twintigduizend kunnen zijn.

Het geheim van de adelaar

Hattenheim is een sprookje, afgesloten van de wereld: nergens is de actualiteit verder weg dan haar. De buitenlanders die deze middag door de velden rond het dorp struinen, zijn geen vluchtelingen, maar toeristen die afgekomen zijn op het lokale wijnfeest. Tussen de zonovergoten heuvels klinkt gelach en het ploppen van sektkurken.

De Adler Wirtschaft werd in 1993 gesticht door de grote Franz Keller. Midden jaren zeventig kookte Keller twee Michelinsterren in het restaurant van zijn bestemming. Uiteindelijk vond hij die in dit Hans-en-Grietje-dorp aan de oever van de Rijn.

Achter de deur van het vakwerkhuisje aan de Hauptstrasse creeërde Keller zijn eigen massief eiken sprookje, vol blinkend tafelzilver, fijn kristal en exquise wijnen. Plus een simpele regionale kaart. De slogan: ‘von Einfachen das Beste’ nemen ze in de Adler Wirtschaft letterlijk. De bloedworst is lekker, maar de kinderlijke ‘presentatie’ van vier ronde plakken worst op iedere hoek van het bord met een kwak appelmoes ertussen, te simplistisch. In ons land kom je daar als kok niet mee weg. Hier in Hattenheim wel, en hoe! Tjokvol zit de zaak.

Aan een tafel zit een vrouw in een dirndl-jurk. Ze draagt bergschoenen met hakken. Haar twee jongetjes dragen lederhozen: oud geld. Verderop zit het nieuwe geld in de figuren van een zakenman, zijn beblondeerde echtgenote en hun bekakte zoontje. Iedereen is vrolijk. De uitstekende wijnkaart helpt daarbij een handje.

In de Adler Wirtschaft draait het niet om koken, maar om eten, en om vergeten. In Hattenheim koesteren ze de Heimat. Ze verdienen er een goede boterham aan.

Reageer op dit artikel