blog

De nieuwe menukeuze

Restaurant

Onze voedselkeuze is primitief. We weten niet wat er in het eten zit dat we kopen; nog minder weten we wat voeding met ons lichaam doet. Maar dat gaat veranderen.

De nieuwe menukeuze

Over tien jaar hoeven we niet meer naar het ziekenhuis om te weten hoe het gesteld is met onze gezondheid. De medische informatie over ons lichaam hebben we 24/7 tot onze beschikking dankzij draagbare technologie die in contact staat met onze smartphone. Hartslag, bloeddruk, adviezen over wat wel en wat niet te eten, het komt allemaal in ons digitale gezondheidsdossier.

De waarde van deze markt van gezondheidstechnologie loopt in de honderden miljarden. Silicon Valley maakt zich klaar: de medische wereld is de volgende markt die disruptief zal worden geïnnoveerd.

Dat is een prachtige ontwikkeling voor de mondige burger. We worden, zoals zorginnovator Lucien Engelen van het Radboud UMC zegt ‘de ceo van onze eigen zorg’. Iedereen kent zijn gezondheidsrisico’s. De data van ons lichaam zijn van onszelf en niet van de arts. De arts gaat ons betalen om over onze data te beschikken. De medisch specialist zal van zijn troon afdalen; hij zal samen met een informatiedeskundige zoeken naar oplossingen. Dit gaat ook gevolgen hebben door de manier waarop we onze menukeuze gaan bepalen.

We worden in horeca, catering en foodretail verleid door teksten om van te watertanden, schitterende foto’s, blinkende verpakkingen en de lekkerste smaken.

Ons lichaam wordt voortdurend geprikkeld om emotionele en onverantwoorde keuzes te maken; we kiezen vaak niet wat verstandig is om te eten, maar wat zoet, zout, vet en krokant is. De epidemie van obesitas is daar een gevolg van.

Over tien jaar weten we wat er in het eten zit en wat ons lichaam nodig heeft om in conditie te zijn. De transitie naar datagestuurde menukeuzes en datagestuurd boodschappen doen, is dan een feit. Science fiction? Nee hoor. Google heeft al een smartlens ontwikkeld die via traanvocht de bloedsuikerspiegel meet. SCIO is een startup die een draagbare smart sensor ontwikkelt waarmee je food, medicijnen, planten en andere materialen kunt scannen en waarmee je onmiddellijk informatie krijgt over de eigenschappen. Fictie wordt realiteit

Reageer op dit artikel