blog

Kerstkreeft Henk

Restaurant

Het was de jaarlijkse PDKBH-dag: Particulier-Doet- Kerstinkopen-Bij-Horecagroothandel. Gewapend met het pasje van de tennisvereniging, trok half Nederland door de Hanos, Sligro en Makro. Als een zwerm sprinkhanen streken ze neer.

Kerstkreeft Henk

Ook bij mijn groothandel was het een drukte van jewelste. Normaal kon je er op zaterdagmiddag een kanon afschieten zonder iets te raken. Nu waren zelfs de invalideplaatsen bezet door Volvo’s XC90.

Binnen botste ik tegen een overijverige medewerker die in een Big Green Egg als een bezetene Wagyu-burgers stond te bakken. Om te proeven en te kopen. Door de blauwe damp zag ik nog net een ondernemer met een winkelkar vol diepvriesfrikadellen en wc-papier richting de uitgang vluchten.

Rond het walmende ei had zich een zwerm gulzige PDKBH-sprinkhanen verzameld. Sommigen van hen verorberden deze middag een compleet kerstdiner, inclusief kaasplankje
met glaasje port na. Tien meter na het Wagyu-ei stond de huis-champagne. Die
was in de aanbieding en had een mooie rooksmaak.

Wij kwamen voor de kreeft. Het moest er nu toch echt een keer van komen dat we thuis kreeft gingen koken. Bovendien waren de beestjes in de aanbieding. We kozen er een
van 700 gram en noemden hem Henk. Op weg naar huis schuurde Henk op de achterbank hulpeloos met zijn scharen tegen de binnenkant van de doos waarin de vismedewerker hem had gestopt. We keken elkaar diep in de ogen en slikten.

Thuis overlegden we wat we met Henk aan moesten. Vrijlaten in de tuin was geen optie. Loslaten in de badkuip evenmin. We besloten dat wie A zegt, ook B moest zeggen en googelden hoe we Henk zo humaan mogelijk uit zijn lijden konden verlossen. Volgens een kennis zat een kreeft qua evolutie ergens tussen een vlieg en een muis.
Zo voelde het niet.

Uiteindelijk besloten we hem levend in de vriezer te stoppen – voor een licht roesje – en daarna vijf minuten te koken. De cuisson van Henk was perfect, maar toch kostte het moeite om hem door te slikken. Mijn kerstboodschap voor dit jaar: Gij zult als particulier geen inkopen doen bij de horecagroothandel.

Vrolijke feestdagen.

Reageer op dit artikel