blog

Bio? Logisch! Maar toch wel lekkere wijn?

Restaurant

Afgelopen jaar ben ik naar Nieuw-Zeeland geweest om onder andere het wijnhuis Seresin te bezoeken. Ik was super zenuwachtig bij het bezoek. Dit is het toonaangevende biologisch-dynamisch wijnhuis dat ik al bijna tien jaar promoot. De wijnen zijn intens, loepzuiver en vertonen nooit een fout ondanks hun natuurlijke fermentatie.

Bio? Logisch! Maar toch wel lekkere wijn?

Seresin is best groot, ze produceren niet alleen veel wijnen maar ook andere agrarische producten als olijfolie. Staande voor de toegangspoort was ik bang dat mijn droombeeld in duigen zou vallen. Bibberend reed ik de weg op. Maar mijn dromen werden alleen maar vergroot. Het was geweldig! Een echte ‘bio’oase. Ze hebben eigen kippen, koeien, bijen (dus ook honing) én ik heb alle kastjes gecheckt en er waren nergens chemicaliën verstopt. Ik was gelukkig. Dit was voor mij zoals een biologische wijnbedrijf eruit hoort te zien. Alles in balans, want de natuur is immers sterk genoeg om voor zichzelf te zorgen.

‘Ik werk zoveel mogelijk met biologische en/ of natuurlijke wijnen’ is dan ook al twaalf jaar mijn antwoord op de vraag over mijn ‘wijnstijl’. Druiven zijn voor mij eigenlijk hetzelfde als vlees, vis of groente is voor een chef. De trend van biologisch zet tot mijn grote vreugde steeds meer door. Het wordt ook vaker op menukaarten vermeld. Maar de wijnbouw loopt daar helaas nog op achter. Ik vraag me af waarom, wijn is immers ook een agrarisch product. Biologische wijnen zijn vaak wat duurder, maar tegelijk zo veel lekkerder. Geen rare onuitspreekbare stoffen of E-nummers, die worden toegevoegd om welke reden dan ook. Sterrenchefs zweren al jaren bij biologisch vlees, bij Cees Helder was het Livar-varken al lang geleden in zwang.
Waarom is dit bij wijn anders?

Eenmaal aan de natuurlijk gemaakte wijn wil je niet anders, dus laten we dit in 2016 nog meer omarmen! Elke wijnproducent, dus ook die van u, heeft tegenwoordig een aantal biologische wijnen in het assortiment. Echte specialisten zijn er ook. Heb je heel veel interesse, bezoek dan eens een biologische proeverij of wijnfestival. De RAW wine fair in Londen (15-16 mei) is zeker de moeite waard.