blog

Blog: Extra porstje friet

Restaurant

Over twee weken begint de Nationale Restaurant Week. ‘Kwaliteit restaurants voor een top prijs!’, schreeuwt de homepage in steenkolen-nederlands. Waarschijnlijk zakt die hele club voor het inburgerings-examen, maar het woord nationaal hebben ze toch al vast lekker ingepikt.

Blog: Extra porstje friet

Staat chic.

Maar liefst ‘750+toprestaurants’ doen er volgens de website mee aan de Nationale Afroomweek, waarbij de deelnemende restaurants vrijwillig hun winstmarge afstaan, in ruil voor wat extra klandizie. Die 750 topzaken vinden het blijkbaar niet erg om een week lang als een hoer door de Nationale Restaurant Week uitgebuit te worden, in hun eigen zaak nota bene. ‘Okay, ik word genaaid. Maar als ik genoeg klanten krijg, houd ik er nog een paar stuivers aan over.’

Gelukkig moet het merendeel van onze 15.000 restaurants niets hebben van deze ordinaire uitverkoop. Begrijpelijk, want het volk dat erop afkomt, wil je gewoon niet in je zaak. Zoals Ron Blaauw ooit zei: ‘Het zijn ongelooflijke zeikerds. Je houdt er niets aan over en je ziet ze nooit meer terug.’

Dat laatste is trouwens niet helemaal waar. Je ziet ze wel terug, in een recensie op internet. Zoals deze van Joke:

‘Binnenkort weer pasen maar ik zit met mijn hoofd nog bij vorig jaar Jan en ik dachten toen op eerste paasdag is wij gingen uit eten en wij gingen naar restorant hier in dorp op putterweg ik had kip en sate bestelt en jan scnitzel met ziegeunersaus en spa rood en glaasje bier wij vroegen wij wouden graag extra porstje friet omdat wij grote eters zijn die mevrouw die ons bestelde zei tegen ons wij willen verspiling tegen gaan dus je krijgt eerst een keer friet en je kunt bij bestelen maar wat een onzin het vlees zou al koud zijn als wij tweede keer friet kregen en zijn heel snel zelf weg gelopen en hebben voor spa rood (een slok genomen en jan (alcohol vrij bier) niet betaald.’

Een restaurant is geen supermarkt, waar kortpittig geknipte dames hun kar volladen met weekaanbiedingen, om bij de kassa het bonnetje nog eens na te tellen of de kassière wel elke cent korting heeft aangeslagen.

In een restaurant geniet je van het leven. Voordelig eten doe je maar thuis.

Reageer op dit artikel