blog

De balans van John Halvemaan

Restaurant 1342

Zes jaar geleden publiceerde Misset Horeca de serie Naakte Chefs, over het leven van
34 sterrenkoks. In die serie ging het eens een keer niet over de perfecte cuisson van een duif. Dit keer ging het over henzelf. Over het fysieke leed dat het gevolg is van al die culinaire ambitie. De tol van de roem, zeg maar.

De balans van John Halvemaan

De 34 koks gingen gebukt onder een lange lijst fysieke ongemakken. Voetproblemen en spataderen, versleten heupen en knieën, slijmbeursontstekingen in schouders en polsen, huidproblemen, kwellende rugpijnen, een aangevreten gebit, overgewicht, noem maar op.

En niet te vergeten: stress. Veel stress. Vooral in deze periode, als de culinaire gidsen verschijnen. Een kok die een ster verliest, is een depressie nabij, zonder overdrijven.

Van al die portretten is dat van John Halvemaan mij het meest bijgebleven. Op het eerste gezicht leek hij net als alle anderen. ‘Ik ben zo’n eikel die blijft doorlopen,’ stond er boven het stuk. Logisch, topkoks lopen altijd door, tot ze erbij neervallen. Halvemaan had al maandenlang last van een pijnlijke slijmbeursontsteking in de pols.

Toch was John Halvemaan speciaal. Waar veel topkoks hongerige dieren leken die functioneerden op een mengsel van testosteron en adrenaline, was hij beheerst. Halvemaan sprak over balans en ontspanning en straalde een grote innerlijke kracht uit. Iemand die goed nadacht. In het park achter het restaurant deed hij elke ochtend zijn tai chi-oefeningen. ‘Als je het lichaam goed onderhoudt, gaat het lang mee,’ zei hij toen.

Sinds vorig jaar weet Halvemaan dat hij een dodelijke vorm van prostaatkanker heeft. Het kan nog 2 weken duren, of 15 jaar. Onlangs stond er een prachtig interview met hem in het Parool. Hij had net de Johannes van Damprijs ontvangen. In dat interview zegt Halvemaan – 67 inmiddels – dat hij gewoon blijft koken: ‘Ik heb niet het gevoel dat ik al klaar ben om er een einde aan te breien.’

Halvemaan is in balans, daar verandert geen gids wat aan. ‘Ik hoorde dat we uit de Lekker Top 100 zijn gegooid. Lekker belangrijk,’ zei hij.

Schijnbaar moeiteloos.