blog

Iconen van de horecabranche

Restaurant 1734

KHN-voorzitter Robèr Willemsen wil af van het slechte imago van de horeca. Het voornemen van Willemsen had niet veel langer op zich moeten laten wachten. Jaarlijks houdt een kwart van de medewerkers de horeca voor gezien en dat percentage is nou niet bepaald aan het dalen.

Iconen van de horecabranche

Logisch, de Albert Heijn is tegenwoordig ook 7 dagen open en die betaalt de overuren wél. ‘Het mag duidelijk zijn dat er knelpunten zijn’, zegt Willemsen in een interview met Misset Horeca.

De Rotterdamse cafe-eigenaar, sinds een half jaar voorzitter van de werkgevers, is opvallend kritisch over de eigen achterban. Zo keert hij zich tegen de mores om leerlingen te misbruiken als spotgoedkope arbeidskrachten. Niet alleen is dat voor de leerling schadelijk, maar ook voor het imago van de horeca. En dat werkt de ontwikkeling van de sector tegen. ‘Als de iconen van onze branche dat niet snappen, wordt ons probleem alleen maar groter,’ waarschuwt hij vooral de topgastronomie.

Lees ook: Enquête: 37% toprestaurants valt om bij uitbetalen overuren

Het is een terecht noodsignaal van de nieuwe KHN-voorzitter. Het aantal leerlingen in het beroepsonderwijs is in de afgelopen jaren met 15 procent gedaald. In het werkgebied van de ROC Almelo zijn 245 leerplaatsen niet ingevuld. Koks zijn weer net zo schaars als vóór 2008.

Bekijk de video: Driesterchefs over overuren en het dreigend tekort aan koks

Bij de werkgeversorganisatie moet het roer om, meent Willemsen. De club die tot voor kort vond dat werknemers niet moeten lopen mekkeren, moet een keurmerk worden van goed werkgeverschap.

Het is niet minder dan een aardverschuiving.

Willemsen sluit zelfs niet uit dat de onderhandelingen met FNV Horeca weer worden hervat; de sector zit al 3 jaar zonder cao. Als charmeoffensief is zo’n nieuwe gespreksronde een goed idee, maar het is de vraag of een collectieve arbeidsovereenkomst noodzakelijk is. Met de krappe arbeidsmarkt die eraan komt, krijgen werknemers toch wel waar ze recht op hebben. Ze kiezen gewoon voor de werkgever die zijn arbeidsvoorwaarden het best voor elkaar heeft. Willemsen heeft dat goed gezien.

Reageer op dit artikel