blog

Geheim agent Rob Geus

Restaurant 654

Het lijkt een mooi trendje voor 2017 te worden: horeca reviewen met de verborgen camera.

Geheim agent Rob Geus

De Russische geheime dienst had de primeur. Dankzij de camera’s van de FSB weet ik wat voor een smeerboel het is in het Ritz Carlton Hotel in Moskou. Golden showers in het hotelbed, gedver! Dat soort nuttige info lees ik niet op Booking.com. De volgende keer dat ik in Moskou ben, boek ik in ieder geval niet de presidentiële suite van het Ritz. Dan maar geen kamer met uitzicht op het Kremlin, maar wel een matras zonder gele vlekken.

Iemand die wat mij betreft goed op deze nieuwe review-trend inspringt, is onze eigen Rob Geus van de Geheime Smaakpolitie. Sinds vorige week is Rob terug op de Nederlandse tv. Drieënhalf jaar is hij van het scherm weggeweest, en ik vermoed dat hij in de tussentijd bij de FSB in de leer is gegaan.
In de nieuwe Smaakpolitie filmt hij namelijk niet meer in zijn herkenbare witte jas, maar undercover met een verborgen camera. Niks luidruchtig binnendringen met de woorden ‘man, man, man, wat een bende!’ Nee, de nieuwe Rob neemt in nietsvermoedende restaurants stiekem monsters van verdachte waar. In een geheim laboratorium ergens in Nederland laat hij die onderzoeken. Rob Geus als een echte spion. Spannend!

Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal vóór deze ‘Russische’ manier van reviewen. In de zoektocht naar ranzigheid in de horeca zijn alle middelen geoorloofd. Hoe moet ik als consument anders weten dat twee hoeren over mijn hotelbed hebben gepist? Of de kok zijn sauzen met een accuboormachine klopt? Dat staat niet op Iens.

Zo’n figuur als Trump moet eerlijk gezegd niet zo lopen zeiken over nazipraktijken en zo. Alleen door feilloze spionage krijgt de consument net dat laatste stukje ontbrekende informatie waar hij recht op heeft. Daarom vanaf deze plek: alle hulde voor de FSB en de Geheime Smaakpolitie. Ga zo door.