blog

Culi-column Michel van der Kroft: Het volmaakte Opperdoezer rondje

Restaurant 12865

Als je een perfect product maakt mag je daar terecht heel trots op zijn, of dat nu gaat om een mooie wijn of een ambachtelijke kaas. In andere Europese landen zijn ze daar al een stuk verder in dan wij. In landen als bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië zijn heel veel producten dan ook beschermd.

Culi-column Michel van der Kroft: Het volmaakte Opperdoezer rondje
Michel van der Kroft

Wijn is misschien wel het beste voorbeeld. De Fransen met hun Appellation d’Origine Contrôlée stellen eisen aan bijvoorbeeld het productiegebied, het aantal aangeplante druivenstokken, druivensoort, het minimum percentage alcohol, maximale opbrengst per hectare, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. De wijnen moeten dan natuurlijk ook nog geproduceerd worden binnen een vastgesteld geografisch gebied. Dit zijn zeer strenge regels die heel goed worden gecontroleerd. En dan hebben wij het alleen nog maar over wijn.

Beschermde streekproducten

Hetzelfde gebeurt met producten zoals kaas, noten, olijfolie, honing en nog vele andere ambachtelijke producten. In 1992 is door de Europese raad een verordening in het leven geroepen die streekproducten bescherming biedt tegen namaak, genaamd BOB hetgeen staat voor beschermde oorsprongsbenaming. Er is een register met daarin zo’n 600 producten zoals Balsamicoazijn, Parmaham, Elzasser zuurkool, Brusselse witlof en gorgonzola.

Nederland prijkt met 9 producten op die lijst

Nederland prijkt slechts met 9 producten op die lijst. Het gaat dan om de volgende producten: Boeren Leidse sleutelkaas, Kanter kaas, Goudse kaas, Boerenkaas, Edammer kaas, Gouda kaas, Noord-Hollandse Gouda kaas, de Westlandse Druif én sinds 1996 ook ons eigen Opperdoezer rondje, de trots van West-Friesland! De onregelmatig gevormde geelvlezige aardappel heeft diepliggende ogen, een laag zetmeelgehalte en wordt verbouwd op de zwavelgronden in een straal van 1 km rondom de kerk van Opperdoes.

De aardappels hebben een zeer dun schilletje waardoor het nodig is ze met de hand te rooien. Het Opperdoezer aardappelras is ontstaan toen vroeger, rond 1860, tuinder J. Sluis uit Andijk zogenaamde ‘negenwekers’ verbouwde. Een vroeg ras dat al negen weken na het poten geoogst kon worden. Sluis vond op zijn grond een bosje van afwijkende stam. Ronde aardappels in plaats van ovaal. Het bleek een mutant van de negenweker. Door veredeling ontstond uiteindelijk het Opperdoezer rondje.

Power to the Pieper

Dé ambassadeur voor het lekkerste aardappeltje ter wereld is tuinder Hero Stam. Hero, zelf een uit de kluiten gewassen Opperdoezer ronde is een imposante verschijning en een innemende kerel die zeer terecht trots is op zijn product. Zijn credo luidt ‘Power to the Pieper’! Waar hij maar kan, promoot hij zijn goddelijke knolletjes. Voor mij selecteert hij Opperdoezer rondjes die niet veel groter zijn dan een knikker. Thuis aten we vroeger bijna alleen maar Opperdoezer rondjes. Mijn ouders gingen ze altijd zelf kopen bij de boer in Opperdoes. Ze gingen zelfs mee op vakantie in de sleurhut naar Zuid-Frankrijk waar we ze in alu-folie poften op de barbecue, een heerlijke bereiding overigens.

‘OPPERDOEZER RONDJES:
ZE GINGEN ZELFS
MEE OP VAKANTIE IN DE
SLEURHUT NAAR ZUID-FRANKRIJK’

Met vlokje rauwmelkse boerenboter

Ik gebruik de Opperdoezers heel graag in mijn keuken en doe er van alles mee. Koken, bakken, als salade, poffen, met vis, vlees, in vegetarische gerechtjes, noem maar op. Het liefst laat ik de aardappeltjes in zijn geheel om de herkenbaarheid van de Opperdoezers te benadrukken. Maar weet je hoe ik ze zelf het allerlekkerst vind? Opperdoezers koken in de schil, kneuzen met je vork tot ze iets open gaan staan (niet prakken dus!), vlokjes rauwmelkse boerenboter erover laten smelten en een draai uit de zeezoutmolen erover. Zo opeten met niets erbij, is het een gerecht op zich. De kunst van het weglaten en ervan genieten is dat voor mij het volmaakte Opperdoezer rondje. Hemels!

‘NOG EEN TIP VOOR
ALS JE TOCH GAAT
BARBECUEËN…’

Van der Krofts salade van Opperdoezer rondjes

Dit recept moet je eens proberen. Een afgeleide van de Duitse kartoffelsalat. Het is heel eenvoudig om te maken en zeker nu in de lente met nog de zomer in het vooruitzicht, heerlijk! Lekker om zo te eten maar je kan er eindeloos mee variëren met bijvoorbeeld een mooie rauwe ham of gerookte zalm. Onmisbaar ook bij een lekkere barbecue. En als je toch gaat barbecueën; nog een tip. Doe eens lekker veel groenten op de barbecue: aubergine, paprika, courgette, uien, venkel. De groenten in stukken snijden, marineren met wat olijfolie, knoflook en verse tijm en op de barbecue grillen.

Het recept: 

Ingrediënten:

700 gram Opperdoezer rondjes,
200 gram lekkere zure zelfgemaakte mayonaise,
50 gram crème fraîche,
1 bosje gesneden bieslook,
zout en peper,
½ eetlepel dijonmosterd,
50 gram cornichons (kleine zure Franse augurkjes),
20 gram kappertjes,
50 gram gesnipperde sjalotjes

Werkwijze:

Kook de Opperdoezer rondjes gaar in de schil. Pel de schil er nu af en snijd de Opperdoezers in plakken van een ½ cm dik. Meng de plakken, nog warm, met de mayonaise en de crème fraîche. Voeg nu alle overige ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper. Als je hem dezelfde dag eet niet meer in de koelkast zetten.

Bon appétit!

Michel van der Kroft, chef kok bij restaurant ’t Nonnetje (**) in Harderwijk