blog

Wel of geen overuren maken is kwestie van ambitie

Restaurant 20355

K HN en de vakbonden voeren verkennende gesprekken om te kijken of er een basis is voor nieuwe cao-onderhandelingen. Of een cao eigenlijk wel nodig is, is nog maar de vraag. Met de krapte op de arbeidsmarkt hebben medewerkers een uitstekende uitgangspositie om goede afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden, ook als het gaat over overuren. Het al dan niet kiezen voor het maken van lange werkdagen is een kwestie van ambitie.

Wel of geen overuren maken is kwestie van ambitie

Voor Misset Horeca interviewden we twee topchefs. De twee hebben allebei bewuste keuzes gemaakt in hun carrière, ook als het gaat om overuren. Pascal Jalhay kookte ooit de sterren van de hemel bij La Rive en Vermeer, maar verliet twaalf jaar geleden de horecakeuken om meer tijd te hebben voor zijn gezin. Het nieuws sloeg in als een bom. Want kiezen voor je gezin in plaats van de lange dagen in de horeca was toen vrij ongebruikelijk. Inmiddels zijn zijn kinderen 12 en 15 jaar en volgt Jalhay weer zijn culinaire hart. Jalhay wordt executive chef van Bougainville, het restaurant in het nieuwe TwentySeven hotel boven de Industrieele Groote Club aan de Dam.

80-urige werkweek

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof heeft zijn hele carrière juist gekozen voor de lange dagen en overuren. Hij draait nog altijd 80-urige werkweken en zijn privéleven schiet er danig bij in. Hij heeft zijn kinderen weinig gezien toen ze opgroeiden en ook zijn vrouw kwam vaak op het tweede plan. Maar het zijn de offers die je moet brengen om op dit niveau mee te kunnen, meent hij. Alhoewel hij sommige dingen anders zou doen als hij het over mocht doen, geeft hij aan absoluut weer voor dit leven te kiezen.

Pascal Jalhay droomt nu stiekem weer een beetje over Michelin. Hij heeft een brief klaarliggen voor hoofdinspecteur Loens om hem te informeren over de plannen voor het restaurant, het team, de ambitie en de stijl van de keuken. Jalhay weet dat als je sterren wilt halen, je (over)uren moet maken.