blog

Blog Maikel Lindewegen: Een hele dure emmer verf

Restaurant 2652

U denkt dat u uw facturen goed bewaard? Dan bent u een van de weinigen. Iedere ondernemer verliest jaarlijks duizenden euro’s aan contante facturen en kassabonnen.

Blog Maikel Lindewegen: Een hele dure emmer verf

De kassabonnen van een kop koffie of een lunch, een parkeerticket, de contante bon van de Sligro of een emmer muurverf bij de Gamma. U mist veel meer bonnetjes van dit soort betalingen dan u denkt. Dat is een duur geintje, want de kosten van een kwijtgeraakte factuur liggen veel hoger dan het aanschafbedrag.

Stel, u koopt met uw zakelijke bankpas voor vijftien euro een emmertje verf bij de bouwmarkt. Het bonnetje levert u keurig aan bij uw accountant. Die brengt het bedrag ten laste van uw winst. Als we uitgaan van twintig procent VPB, scheelt u dat drie euro. U vordert ook de btw terug, dat is nog eens drie euro. Het emmertje verf kost u dus maar negen in plaats van vijftien euro.

Maar nu raakt u de kassabon kwijt. Uw accountant boekt de post van vijftien euro naar opname privé. Om netto vijftien euro te verdienen, moet u uzelf – uitgaande van vijftig procent inkomstenbelasting- bruto dertig euro verlonen. De emmer verf heeft u in dit geval dus dertig euro gekost. Dat is een verschil van eenentwintig euro met de negen euro als u de kassabon niet was kwijtraakt.

U denkt dat het wel meevalt? Onze ervaring is dat een gemiddeld horecabedrijf jaarlijks al gauw een bedrag van tien mille aan facturen kwijtraakt. Voor u als ondernemer is dat een kostenpost van twintigduizend euro, in plaats van zesenzestighonderd. Pas dus voortaan goed op uw facturen. Tip: spreek met uw accountant af dat hij u niet één keer per jaar, maar minimaal tweewekelijks een overzicht stuurt met vraagposten. Misschien zit de ontbrekende kassabon dan nog ergens in uw portemonnee of kontzak.

Maikel Lindewegen van 402 Bedrijfsadministratie, de financiële waakhond van de horeca. Bij haar klanten realiseert 402 resultaatverbeteringen van tien tot veertig procent. 

Reageer op dit artikel