blog

Culi-column Michel van der Kroft: De gelukzaligmakende panzanella

Restaurant 2605

Lieve mensen, jullie moeten mij beloven dit écht te gaan proberen deze zomer. Mijn favoriete thuisrecept! Als ik dit gerecht maak voor mijn lieve vrouw Céu wordt ze heel erg blij.

Culi-column Michel van der Kroft: De gelukzaligmakende panzanella

Het is een panzanella, een Toscaanse groenten- en broodsalade met onder andere tomaat, paprika, artisjok, knoflook, basilicum, ansjovis en olijfolie. Als wij vrienden te eten krijgen (in de lente of zomer) staat dit gerecht vaak op het menu. Als ik ze dan zie eten en er verschijnt een dikke glimlach op hun gezicht, geniet ik. Het is heel eenvoudig om te bereiden. Het idee erachter is dat in Toscane oud brood nóóit wordt weggegooid.

‘WIST JE DAT IK OFFICIEEL
GUINESS WERELDRECORDHOUDER BEN?’

Ik eindig vandaag met het recept van de panzanella maar nu eerst wat anekdotes erover. Wist je dat ik officieel Guiness wereldrecordhouder ben? Het wereldrecord ‘grootste kookles ooit’ staat op mijn naam. 440 personeelsleden van Heliomare in Wijk aan Zee hebben enkele jaren geleden in hun grote sporthal simultaan en onder mijn leiding een panzanella gemaakt. Het evenement dat door mijn maatje Raymond Groot van ‘Kookstudio Lekker Koken’ perfect was georganiseerd, was een groot succes. Samen met alle mensen van Heliomare zijn we stap voor stap door het recept gelopen. Er stonden toen 440 perfecte panzanella’s op tafel! Het was tevens hun lunch voor die dag. Het aanblik van die grote groep mensen die zaten te smikkelen van hun panzanella zal ik nooit vergeten.


Het recept

Panzanella di Michel (voorgerecht voor 4 personen of maaltijdsalade voor 2 personen)

Ingrediënten
6 stuks ‘tasty tom’ tomaten zonder vel (even dompelen in kokend water, koud spoelen en ontvellen), 2 gepofte rode paprika (15 minuten roosteren in een oven van 200 graden), 2 teentjes knoflook, 1 rode ui, ½ eetlepel kappertjes, 4 stuks ingelegde artisjokjes, 10 eetlepels mooie olijfolie, 3 eetlepels rode wijnazijn, 6 stuks ingelegde ansjovisfilets (voor vegetariërs weglaten), 200 gram ciabatta brood, 10 blaadjes basilicum, 30 gram roquette sla, fijn zeezout en peper uit de molen.

Werkwijze
Verwijder het kroontje en snijd de tomaatjes in 6 partjes en doe ze in een mengkom. Ontdoe de gepofte rode paprika van het vel en de zaadjes. Vang het vocht uit de paprika op en doe dit bij de tomaatjes. Snijd de paprika in stukjes van 2 × 2 cm en voeg tevens bij de tomaat. Pel de teentjes knoflook, hak fijn en voeg bij het mengsel. Pel de rode ui, snijd in halve ringen en voeg toe. Snijd de artisjokjes doormidden en voeg toe. Voeg de kappertjes toe. Scheur de blaadjes basilicum grof en voeg toe. Voeg nu 10 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels rode wijnazijn toe en breng het mengsel op smaak met fijn zeezout en peper uit de molen. Snijd nu het ciabattabrood in stukken van 3 × 3 cm, bak ze krokant in een pan met olijfolie en meng dit met het groentenmengsel. Meng alles voorzichtig door. Het brood zal nu de sappen uit de groenten gaan opnemen. Dit is nu je panzanella. Drappeer de panzanella nu luchtig op de borden. Snijd de ansjovisfilets over de lengte doormidden en dresseer ze op de salade. Meng nu de roquettesla in de mengkom met een eetlepel olijfolie en dresseer de roquettesla over de panzanella.

Het eenvoudige, eerlijke, zuivere, geurige en kleurrijke gerecht is nu klaar. Serveer direct.

Bon appétit

Michel van der Kroft, chef kok bij restaurant ’t Nonnetje (**) in Harderwijk

Reageer op dit artikel