blog

Pas op voor de lepe leasemaatschappij

Restaurant 4913

Je hebt een kassa-systeem of vaatwassysteem nodig maar je hebt geen zin of geen mogelijkheid om zo’n systeem te laten financieren door de bank. Dan zijn er altijd nog leasemaatschappijen.

Pas op voor de lepe leasemaatschappij

‘Financiering via lease biedt u vele voordelen,’ jubelen leasemaatschappijen in koor. Maar pas op voor de kleine letters. Die zijn nog leper dan die van de bank.

Stel je koopt een kassasysteem van 15 mille maar je wilt – of je kunt – het niet laten financieren door de bank. Omdat je gewoon geen zin hebt in hun achterbakse algemene voorwaarden en hun gedram naar extra zekerheden. Dan zijn er altijd nog leasemaatschappijen. Die financieren zo’n beetje alles wat los en vast zit aan je bedrijf.

Zo is er een club als Grenke Finance. Die financiert vooral IT-middelen voor bedrijven. ‘Als partner voor het mkb is Grenke gespecialiseerd in IT-leasing. Bij ons krijgt u persoonlijke service en een eenvoudige en snelle afhandeling.’ ‘Partner voor het mkb’ klinkt mooi.

Volgens de website van Grenke biedt financiering via lease de ondernemer ‘vele voordelen.’ Wat Grenke niet vertelt is dat je ontzettend op moet letten als je met ze in zee gaat. Een van onze klanten financierde zijn kassasysteem via deze club en betaalde 9 mille te veel. In plaats van de afgesproken 36 termijnen, betaalde hij er 66. Dit viel ons op nadat deze klant naar ons was overgestapt. Dus het was ook fout van de voormalig accountant, maar dat even terzijde.

Wie betaalt er nou 30 termijnen te veel? Je vraagt je af of deze ondernemer heeft zitten slapen. Nadere beschouwing leert dat de lease-overeenkomst van Grenke ronduit misleidend is. Want Grenke Finance doet helemaal niet aan financial lease, zoals ze suggereren, maar aan een misleidende mengvorm van financial en operational lease. En dat maakt een enorm verschil.

Dat werkt zo. Grenke schaft het bedrijfsmiddel aan en levert het aan de ondernemer. Alles aan die deal suggereert financial lease. In het contract staan het aankoopbedrag, plus het aantal betalingstermijnen. In dit geval 36. Niet zo gek dat onze klant denkt dat hij er daarna vanaf is. Maar in werkelijk wordt het contract stilzwijgend verlengd. De overeenkomst loopt door tot Sint Juttemis, ten minste als de ondernemer het contract niet zelf opzegt. Met andere woorden: die 36 termijnen zijn geen aflossing, maar een ‘basishuurperiode’. ‘Indien er niet tijdig is opgezegd wordt het leasecontract met 6 maanden per keer verlengd,’ aldus Grenke per brief. Zeg je wel op tijd op dan is het systeem gewoon van jou. Zo niet dan betaal je gewoon nutteloos en wordt Grenke lachend rijk.

‘U spreekt van oplichtingspraktijken, echter handelen wij enkel zoals overeengekomen met uw cliënt’, aldus de reactie van Grenke op onze boze mail. Geen oplichting? Van zo’n grote speler als Grenke mag je verwachten dat ze je aan het eind van die 36 termijnen even een bericht sturen. Dat doet Grenke niet. Die houdt zich muisstil. Ik vind het oplichting, Grenke vindt dat uiteraard niet. Maar leep is het zeker wel.

Maikel Lindewegen van 402 Bedrijfsadministratie, de financiële waakhond van de horeca. Bij haar klanten realiseert 402 resultaatverbeteringen van tien tot veertig procent. 

Reageer op dit artikel