blog

De misser van Michelin

Restaurant 2336

Je wist dat het ging gebeuren. Ik wist dat het ging gebeuren. Het nieuws kwam bepaald niet als een verrassing. En toch ging maandag 12 december een golf van blijdschap door het land toen Inter Scaldes een derde Michelinster kreeg.

De misser van Michelin

Jannis Brevet, de chef die in andere gidsen meer dan eens de beste was, kreeg eindelijk de hoogste erkenning van de belangrijkste gids van allemaal.

Je vraagt je af waarom het zo lang heeft geduurd. Brevet is net zo getalenteerd als de chefs die hem voor gingen: Helder, Herman, Boer en Boerma. De eerste plaatsen van Inter Scaldes in Lekker en GaultMillau bewijzen dat.

Misschien gaat zijn perfectionisme zelfs nog wel verder dan dat van de andere vier. Beroemd is de anekdote over het doosje frambozen dat hij ooit op de groenteafdeling van de groothandel leeggooide, om het stiekem te vullen met de mooiste exemplaren uit de andere doosjes.

Driesterrenwaardige bezetenheid.

Leestip: Driesterrengastvrouw Claudia Brevet over de weg naar culinair goud

Michael Ellis, de internationale directeur van Michelin, had dit jaar een doorbraak gezien in het koken van Brevet. Onzin. Jannis Brevet kookte in 2017 precies zoals in 2016 en de jaren daarvoor. Op klassieke leest geschoeid, strakke composities, herkenbare smaken. Less is more bij Brevet.

Ik denk dat Michelin gewoon een blinde vlek voor hem heeft ontwikkeld. Brevets manier van koken als zestien jaar goed voor twee sterren. Als er dan niks zichtbaar verandert in die jaren, laat je het maar zo, als Michelin zijnde. Ondertussen zat Inter Scaldes al lang op driesterrenniveau.

Michael Ellis schrok zich vermoedelijk de pleuris toen hij die blinde vlek bij zijn inspecteurs ontdekte. De doorbraak waar hij het over heeft, vond niet plaats bij Brevet, maar bij Ellis zelf.

Nu is er dan eindelijk gerechtigheid, tot opluchting van velen. Wat mij betreft krijgt Inter Scaldes de drie sterren met terugwerkende kracht over de afgelopen vijf jaar. Plus een vergoeding voor immateriële schade in de vorm van duizend gratis rode gidsjes.

 

Reageer op dit artikel