blog

Circulariteit is het nieuwe toverwoord

Restaurant 1544

In editie 2 van Misset Horeca kijken we nog een keer terug op de Horecava-beurs van vorige week. Daar gebeurde een hoop. De VR-brillen waren niet aan te slepen, er was van alles on the move en er was koffie, heel veel koffie.

Circulariteit is het nieuwe toverwoord

Biologische koffie, slow coffee en cold brew. Het melkschuim kon versierd worden met gekleurde latte art of een geprinte boodschap. Er waren freakshakes met koffie en koffiecocktails. En het nieuwste op theegebied is matcha. De flesjes en bekers waar de thee en koffie in zit, zijn heel verantwoord: recyclebaar, van bamboevezels of eetbaar.

Ook werd apparatuur gedemonstreerd. Ovens, grills, vaatwassers en koffieapparaten die sneller, efficiënter of duurzamer zijn. De opmars van apps en digitale tools is nog steeds niet te stuiten. Er vloog een drone als pizzakoerier en er waren demonstraties over 3D-foodprinting.

Op interieurgebied is veel op maat te maken en te customizen. Je kon op de beurs zelfs je eigen servies laten vervaardigen door een keramist. Buiten kreeg je van alles te horen over terrasheaters, vuurtjes, bbq’s, tenten, vuurschalen, smokers en grills.

Nieuwe snacks waren er ook: aardappelwedges in een V-vorm, allerhande burgers, ambachtelijk of met wiet, glutenvrije snacks, frites van witte chocolade, draadjesstoofvleesbitterballen met bier en pulled pork bites. In de drankenhal kon je frozen rosé proeven vanuit de slush machine, een aperatief nemen die je smaakpappillen stimuleerde, een G-shot achteroverslaan die tintelt op je tong of alcohol consumeren als nevel in een liquid bar.

circulaire horeca

Wormenhotel.

Duurzaamheid speelde de hoofdrol op de beurs, of beter gezegd circulariteit. Het ging het over future farming, no waste, van bron tot bord, paddenstoelen die groeien op koffiedik en pesto van resttomaten. Veel aanbod ook van gerecylede producten: bedrijfskleding, stoelen, tafels, lampen en glazen. Ook stond er een wormenhotel, waarmee keukenafval wordt omgezet tot compost. En zelfs schoonmaken kan nu zonder chemische schoonmaakmiddelen. Deze innovatie werd beloond met de Karel de Vos Duurzaamheid Award. Het toverwoord op de beurs was circulariteit: op naar circulaire horeca.

 

Marjon Prummel, hoofdredacteur Misset Horeca