blog

Geweldige wijn op ‘heel slechte dagen’

Restaurant 1790

V olgens de biodynamische wijnkalender van Maria Thun waren het drie waanzinnig slechte dagen om wijn te proeven. Het waren worteldagen, en hier geloof ik heilig in. Zeker met biodynamische wijnen maakt het veel uit op welke dag je de wijnen drinkt. Dit heeft te maken met de stand van de zon en de maan die, net als fotosynthese, van invloed is op een wijnrank en wijn. Maar we moesten toch, want het was Wineprofessional en Horecava en daar vallen veel nieuwe dingen te ontdekken. Ook zie je zaken waarover je bevooroordeeld was even in een ander daglicht.

Geweldige wijn op ‘heel slechte dagen’
Foto: Diederik van der Laan

Ikzelf deed decadent een rondje Bourgogne. Het gebied in het zuiden van de Bourgogne is niet het meest prestigieuze wijngebied in die streek. De meeste mensen prefereren de gebieden in het noorden. En natuurlijk zeg ik geen nee tegen een mooie Meursault. Maar tijdens de Vendages Grands Vins-proeverij kwamen er pareltjes naar boven uit de Mâconnais. Nu, natuurlijk in combinatie met de gerechten van het net geopend Restaurant 212, kregen ze wel wat ‘oempf’ mee! Maar als ik deze wijnen blind had gekregen, zou het moeite kosten ze niet pal naast de grote jongens uit het noorden te zetten.

‘Ik geloof heilig in
wortel- en bloemdagen
als het om proeven gaat’

Als ik eerlijk ben, had ik nooit echt een positieve mening over Laroche Chablis. Ik vond de wijnen wat té romig in de afdronk. Maar in combinatie met eten kan een wijn helemaal ‘los’ komen. Zeker als je het over de zachte maar vibrante keuken van restaurant Vermeer hebt. Zij werken erg veel met groentes, wat moeilijk met wijn te combineren valt door alle bitters. Het kan daarentegen juist ook superspannend zijn.

En dat was het. Laroche had alleen oudere Chablis meegenomen, en die waren al vele malen meer op dronk dan jongere Chablis die ik normaal proef. Hierdoor viel de wijn meteen al meer op zijn plek. Maar toen de wijn-spijsgerechten kwamen, werd het echt waanzinnig. De bitters van bijvoorbeeld de spruitjes zetten de balans in de 1er Cru Fourchames weer helemaal recht. Echt bijzonder dat een gerecht dit kan doen met een wijn.

En toen kwam restaurant De Groene Lantaarn samen met Tamis en zijn 40-jarig bestaan. Die pakten uit! Mijn favoriet: Chevalier Montrachet 2011 van Vincent Girardin, met langoustine. Ook al waren het drie worteldagen, de wijnen hebben zich goed gedragen. Wie weet hoe mooi ze waren geweest op een bloemdag.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel