blog

Kraanwater en brood

Restaurant 1891

Prachtig feest, dat carnaval. De enige plek waar je als vent voor de gein nog een lange blonde pruik kunt dragen. Iedereen snapt dat je een grap maakt.

Kraanwater en brood

Hoef je in de gewone wereld niet meer te proberen. Weet Gijp alles van. Dan carnaval. Lekker bier zuipen en keihard ‘De poes van tante Loes’ meeblèren zonder dat iemand boos op je wordt.

We nemen onszelf een beetje te serieus de laatste tijd. Over alles moeten we een plasje doen. Neem nou de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Fransje Timmermans. Van Frans moeten we gratis kraanwater in de horeca gaan verstrekken want dat is goed voor het milieu. Heeft zo’n man niks beters te doen?

Onze oudste werkt in en pizzeria en had laatst een clubje van vier over de vloer. Van die verzuurde babyboomers die ons de hele dag op hun rechten wijzen. Ze bestelden allemaal een pizzaatje en een glas kraanwater. De rekening aan het eind van de avond: drieëndertig euro vijfennegentig. Voor vier man! Als het aan Frans ligt, wordt dat straks de normaalste zaak van de wereld.

gratis kraanwater in de horecaIn Trouw riep chef opinie Monic de lezers van haar krantje zelfs op ‘een daad te stellen’ door ‘die dure fles mineraalwater’ te laten staan en voortaan om een fles kraanwater te vragen. Zijn er geen grotere problemen in de wereld die om actie vragen?
Monic is overigens best bereid een euro te betalen voor die fles water. Een hele euro! Ik ben benieuwd of Monic ook tevreden is als Trouw voor haar stukjes alleen de afschrijving op haar laptopje betaalt. Maar waarschijnlijk is Monic zo iemand die op één kop biologische muntthee de hele dag in de kroeg gaat werken omdat daar de wifi gratis is. Die kan leven van de lucht.

Horecaondernemers niet. Die moeten het personeel betalen, de huur, de bank, enz enz. Je zou bijna denken dat het gewone bedrijven zijn. Daarom leg ik het voor Frans en Monic nog één keer uit: gratis water is een serviceproduct. Naast een ander drankje is een glas water gratis en anders betaal je €1,50 per glas. Horecaondernemers moeten wel hun brood kunnen verdienen, ook al zijn het water en de wifi voor niks.

Wat mij betreft is trouwens ‘Hé Jacqueline, waar is de vaseline?’ dé carnavalskraker van 2018. Wat een aanstekelijke meezinger is dat!

Radboud Bergevoet
Radboud Bergevoet is columnist en horeca-journalist

Reageer op dit artikel