blog

La vita è bella

Restaurant 1187

A ls je mij in een willekeurig wijnland in een wijnwinkel zet, dan denk ik dat ik een groot gedeelte van de wijnen wel ken. Behalve in Italië…

La vita è bella
Foto: Diederik van der Laan

Ze hebben daar zoveel verschillende wijnen, dit land is echt bijzonder. Bijna iedereen groeit op met de passie voor het pure eten en pure wijnen. De Slow Food Movement is hier ook ontstaan, de vereniging die aanstuurt om meer met lokale biologische producten te werken. Iedereen had vroeger een stukje land en maakt(e) daar ook wijn van. Vino da tavola: de echte huiswijn om elke dag op tafel te zetten.

Omdat vroeger de meeste Italiaanse boeren niet veel geld hadden, zijn de druiven vaak nooit besproeid geweest. Want chemicaliën kosten geld. In Puglia en Sardinië, maar ook in de Languedoc en in Oost-Europa zie je dat deze wijngaarden dan ook veel makkelijker naar biologisch-biodynamische wijnbouw kunnen omschakelen. Een regio als Oost-Europa heeft een diepgewortelde cultuur van wijnmaken; zelfs ouder dan Frankrijk. Frankrijk is historisch gezien een zeer jong wijngebied. Het oudste wijnland van de wereld is Georgië, al 6000 v Chr. maakten ze hier wijn. Zeker na de mooie scènes van het tv-programma Wie is de Mol wil ik hier zelf ook snel heen. Het wijnmaken is hier ontstaan! Het maken van wijn in grote aardewerken amfora’s. Het wijnmaken is langzaam naar het westen gekropen. En gelukkig komen steeds meer van deze speciale wijnen van speciale druiven ons land binnen.

‘Ik stond een paar jaar geleden in een
wijnwinkel in barolo en kende niets!’

Bijvoorbeeld de Servische wijn Istina van Francuska Vinarija, hier werkte ik in Oud Sluis al mee. Een natuurlijke wijn, gemaakt van onder meer Servische druivenrassen. Echt een ontdekking.
Niet alleen Georgië, maar ook Italië en de rest van de wereld hebben nog vele schatten te ontdekken. Daarom vind ik het vak van sommelier ook zo leuk. Je blijft bezig en ontdekken. Ik herinner me nog goed dat ik een paar jaar geleden in een wijnwinkel in Barolo stond, en me verbaasde dat ik niets kende. Het mysterieuze van Italië. Een mysterie waar ik mij graag een keer vol in wilde storten, alleen er is zoveel!

Gelukkig kan ik me een beetje in Italië en de Italiaanse wijnen verdiepen door middel van de pop-up die wij nu bij Bridges restaurant hebben. Omdat we gaan verbouwen, hebben we een Italiaans pop-uprestaurant inclusief echte pizzaoven op de binnenplaats gezet. Heerlijk even aan de winter ontsnappen.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel