blog

Betaal personeelseten uit de fooienpot

Restaurant 11718

De gratis personeelsmaaltijd is in de horeca zó gangbaar dat 8 van de 10 bedrijven het doen. Er is één probleem, en dat is dat het niet mag van de fiscus.

Betaal personeelseten uit de fooienpot

Gratis personeelseten hoort bij de horeca. Hey man, dit is de gastvrijheidsindustrie! Met een gratis maaltijd voor je medewerkers laat jij als goed werkgever zien hoe het heurt. Bovendien is het een stukje compensatie voor de onchristelijke werktijden waarop jouw mensen moeten werken, wanneer gewone stervelingen lekker aan de warme hap zitten. En het is ook gewoon harstikke gezellig, zo’n gemeenschappelijke gratis maaltijd. En gezond. Anders teren je gewaardeerde medewerkers tot middernacht op een paar blikjes energy en een Mars en da’s o. En o ja, de leerling-koks kunnen op die manier hun skills een beetje oefenen.

De gratis personeelsmaaltijd, en overigens ook de drank, is zó gangbaar in de horeca dat acht van de tien bedrijven het doen. Er is één probleem, en dat is dat het niet mag van de fiscus. Personeelseten valt onder de ‘loon in natura’ regeling, waarover je premies en loonbelastingen verschuldigd bent. Voor een warme maaltijd hanteert de fiscus het normbedrag van 4,35 euro of 3,35 euro. Wil je niet de kans lopen op een loonbelastingclaim, dan moet je minimaal die 3,35 euro op een of andere manier verrekenen. maikel lindewegen

Mijn voorstel is om het je medewerkers uit de fooienpot te laten betalen. Maak een knop ‘personeelseten’ aan in de kassa, laat het bedrag aanslaan en laat de medewerkers het vanuit de fooienpot betalen. Onsympathiek? Het alternatief is dat je het bedrag verrekent met het salaris. Dan staat er iedere maand een inhouding voor genuttigde maaltijden op de salarisstrook van pakweg 100 euro en dat komt veel harder aan.

Of je blijft het personeelseten gratis verstrekken. Voor al die mensen heb ik het volgende rekensommetje. Bij tien eters per dag gaat het om een nettoloon in natura van 10 x € 3,35 per dag, keer 365 dagen, is een bedrag van €13.322,50 per jaar. Bij controle na drie jaar betekent dat een naheffing van 3 x €13.322,50 plus een boete van 80 procent. In totaal een naheffing van €70.000. Daar kun je dan niet voor bij je medewerkers aankloppen.

Waarom vinden horecaondernemers die gratis maaltijd zo belangrijk? En die drie gratis drankjes na werktijd? En de hele dag gratis fris, koffie en snacks? Nergens in het mkb wordt zoveel gratis weggegeven als in de horeca. Voel je daarom niet schuldig, want je wordt er door de wetgeving toe gedwongen.

 

>> Meer over Personeel op Misset Horeca

 

Blogs over Maikel Lindewegen

Reageer op dit artikel