blog

Wijn maken in Zuid-Afrika

Restaurant 1311

Als om 5.00 uur de wekker gaat, komt de zon al langzaam op. Met 31 graden is het al flink warm. Ik ga naar de wijngaarden om te zien hoe mijn druiven geplukt worden. Hier in Zuid-Afrika wordt dat allemaal voor je geregeld. Je least hier namelijk druiven.

Wijn maken in Zuid-Afrika
Foto: Diederik van der Laan

Voor dat geld heb je invloed op de teelt, of er biologisch gewerkt wordt, hoe er gepruned wordt et cetera. En het belangrijkste: het moment van plukken. Daarmee heb je toch de meeste invloed op de wijn. Voor die pluk regelt de druivenboer de plukkers. Doordat ik druiven kan leasen is het voor mij mogelijk om ieder jaar naar Zuid-Afrika te gaan om mijn eigen wijn te maken.

In Zuid-Afrika mag je enkel een supergroot stuk land kopen. Hierdoor krijgen boeren een soort monopolie, en moet je als wijnmaker goede contacten hebben met de druiventelers. Veel jonge wijnmakers maken hier gebruik van. Hierdoor is de cultuur om druiven te kopen veel vanzelfsprekender dan in bijvoorbeeld Frankrijk.

‘het heeft al 3 jaar
niet geregend in zuid-afrika,
wijnboeren hebben het moeilijk’ 

Nadat mijn druiven zijn geplukt in kissies (druivenkisten) breng ik ze naar de winery. Hier verwerk ik zelf de druiven: van het persen tot het overhevelen van de hoed, alles doe ik met de hand. Wijnmaken is echt een hands-on en full-on beroep. En daarom houd ik er zoveel van. Dit is echt een droom die is uitgekomen: geen seconde stilzitten en de hele dag met druiven bezig zijn.
2018 was een moeilijk jaar om wijn te maken, vanwege de enorme watertekorten in de regio rond Kaapstad. Zo mocht ik maar 90 seconden douchen per dag. En als je de hele dag van top tot teen in de druivensap staat, heb je wel een douche nodig ’s avonds. Gelukkig had ik alleen maar een koude douche, dus kon ik me makkelijk aan de limiet houden.

zuid-afrikaMaar behalve ik hadden natuurlijk ook de druiven geen water, en dat is veel erger. De witte druiven vielen mee qua volume, maar de rode waren dramatisch: soms wel 90 procent minder opbrengst. Zeker bij de biologische boeren. Zuid-Afrika heeft het heel moeilijk. Er is gewoon geen water meer. Het heeft al 3 jaar nauwelijks geregend, alles reserves zijn op. En helaas hebben de Zuid-Afrikaanse wijnboeren niet de macht om – net als in de Bourgogne – de prijzen zomaar omhoog te gooien. Dus zowel voor de wijnmakers als de druiventelers wordt het hopen op regen deze winter. Als het niet gaat regenen, moeten velen van hen een ander beroep kiezen en worden al deze mooie wijngaarden verlaten achtergelaten. Gelukkig voor de proevers: de kwaliteit van de wijnen is waanzinnig.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel