blog

Standby-dienst zorgt voor chagrijnig avondje op de bank

Restaurant 6807

Berichtje uit Straatsburg. Het Europees Hof van Justitie besliste twee weken geleden dat werknemers die standby-dienst hebben, recht hebben op een vergoeding.

Standby-dienst zorgt voor chagrijnig avondje op de bank

Een vrijwillige brandweerman uit het Belgische Nijvel had de zaak aangespannen. De beste man daagde de stad voor de rechter omdat hij geld wilde zien voor de tijd dat hij thuis op de bank zat te wachten op een goeie fik. De Belg vond dat arbeidstijd. Dat vond het hof ook.

Ik moest denken aan afgelopen zomer, toen onze oudste, net geslaagd voor de havo, drie avonden achtereen zo’n wachtdienst had bij een eettent in de buurt. In die drie zwoele zomeravonden in juli werd hij precies één keer opgeroepen. Hij kreeg twee uur uitbetaald, wat hem €7,20 opleverde. Net iets minder dan Ralph Hamers van de ING, zeg maar. Wel miste hij door die wachtdienst twee vette examenparty’s.

Het was zijn eerste baantje in de horeca en hij had er meteen tabak van.

De officiële definitie van arbeidstijd is ‘de tijd gedurende welke de werknemer ter beschikking staat van de werkgever’. Iets is arbeidstijd als de werknemer niet vrij over zijn tijd kan beschikken. Dat een wachtdienst ook onder die definitie valt, wist ik afgelopen zomer al. Daar had ik het Europees Hof niet voor nodig. Terwijl zijn vrienden en vriendinnen hun diploma vierden met een overdaad aan drank en seks, zat onze plichtsgetrouwe zoon thuis kniezend op de bank, te wachten op een telefoontje van zijn werkgever dat niet kwam.

Een zwaardere job kun je je nauwelijks voorstellen.

Het Europees Hof laat zich niet uit over de hoogte van de vergoeding. Dat moeten de lidstaten zelf bepalen. Ik hoop voor alle scholieren van Nederland dat onze lieve horecaondernemers een royale vergoeding in gedachten hebben.

>> Leestip: De 7 gouden tips over personeel in de horeca

Radboud Bergevoet, columnist en horeca-journalist

Reageer op dit artikel