blog

Oranje boven…?

Restaurant 1562

Je ziet ze tegenwoordig op veel wijnkaarten staan: orange wijn. Maar wat zijn die oranje wijnen nou eigenlijk?

Oranje boven…?
Foto: Diederik van der Laan

Orange wijn (ook wel ‘skin contact’ wijn) heeft alles te maken met de verwerkingsmethode van de druiven. Bij witte wijn komen de druiven binnen en worden meteen geperst. Bij rode wijn gaat het allemaal om schilinweking, want het sap van rode druiven is bijna altijd wit. De druiven weken voor het persen eerst een paar weken in, waarbij door extractie de kleur in het sap komt.

Nu orange wine, letterlijk vertaald oranje wijn. De naam heeft alles te maken met de kleur van de wijn, niets met sinaasappels. Orange wijn is altijd gemaakt van witte druiven die zijn verwerkt op de rode wijn-manier. De druifjes worden niet meteen geperst (zoals bij witte wijn) maar weken eerst een paar dagen/weken in. Ook witte druiven hebben kleur in de schil, die door extractie in de wijn komt.

orange wijn

Die kleur kan per druivenras heel erg verschillen. Pinot gris is bijvoorbeeld oranjeroze wat een superkleur geeft bij ‘orange’ verwerken. Orange wijn kan dus nooit van rode druiven gemaakt worden. Er bestaat wel wijn van rode druiven die verwerkt zijn middels de witte wijn-methode, dus meteen geperst na de pluk. Dit heet een Blanc de Noir.

‘Orange wijn is witte wijn
met extra veel tannines,
en dus meer smaak’

Eigenlijk is de orange wijn-methode de oudste manier van wijn maken. Zo’n 6000 voor Christus maakten ze in Georgië al wijn door de druiven in aardewerken potten in de grond te laten inweken. Dit was om alle antioxidanten eruit te halen zodat de wijn niet te snel oxideerde en dus langer meekon. Tegenwoordig doen we het om alle smaken uit de druif te halen. Het verschil tussen rode en witte wijn is dat rode tannines, en dus meer bitters heeft. Door een orange te maken creëer je dus een witte wijn met tannines, maar ook veel extra smaak. Veel orange wijnen zijn natuurwijnen of helemaal bio.

De eerste keer smaakt het een beetje raar, het is even wennen. Maar de tannines en het fruit maken orange wijn echt heerlijk! Zelf schenk ik regelmatig orange wijnen bij gerechten. Bij restaurant Bridges hebben we een kabeljauw op de kaart staan met snelle kimchi, redelijk pittig dus. Een orange wijn is hier de oplossing. Zeker de Manzoni van Foradori, mijn vrouwelijke held uit de Dolomiten, Italië. Ook haar pinot grigio is magisch. Te verkrijgen bij Pieksman wijnimport, zij hebben meerdere waanzinnige orange wijn boeren. En Residence Wijnen heeft zelfs een grüner veltliner skin contact van Loimer, waanzinnig lekker. De orange wijnen zijn vooral te vinden in de Italiaanse en Sloveense hoek, maar ook uit Zuid-Afrika zijn ze fenomenaal. Johan Meyer maakt een skin contact chenin blanc die echt een van de beste is. Te verkrijgen bij Aventura Wines.

 


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel