blog

Noblesse oblige

Restaurant 1400

Je gaat er niet iedere dag naartoe. Dat zou niet alleen te kostbaar zijn, maar het zou ook de betovering verbreken. Sommige plekken blijven zo exclusief en bijzonder omdat je ze bewaart voor momenten die het verdienen.

Noblesse oblige
Wouter Verkerk

En wanneer zo’n moment zich aandient, laten zij het nooit afweten. Het zijn de schatkamers in je hoofd.

Ineens waren we met Koningsdag samen. De kinderen logeerden bij opa en oma en wij konden doen en laten wat we wilden. Maar wat wilden we? Hossen in de stad? Over vrijmarkten en propvolle grachten slenteren? Cafeetjes aflopen en bier uit plastic drinken? We hadden er geen zin in. ‘Ik zou wel heel erg lekker willen lunchen ergens met lekkere wijn.’ Mijn vrouw leek naar het onmogelijke te verlangen op deze feestdag. Koningsdag is een soort Amsterdams carnaval; de meeste restaurants zijn dan dicht. Ik belde een vriend die blijkbaar dezelfde afwegingen had gemaakt. ‘Ja, dat zou ik ook wel willen, maar waar?’

‘Misschien kan je het Amstel proberen?’, appte een horecavriend. Natuurlijk dacht ik, het Amstel! Twee uur later stonden we voor het meest elegante en beroemde hotel van Amsterdam. Oranje tulpen, een enkele oranje ballon. Ingetogen maar feestelijk. ‘Mag ik jullie voorgaan, uw gast is er al. Wij gaan er samen met u een onvergetelijk feestje van maken!’

Ronald Opten is een van de allerbeste maîtres van Nederland en laat dat samen met zijn team iedere dag zien. En dus ook gewoon op Koningsdag: adel verplicht. Wat een vakmanschap, wat een energie, wat een verwennerij. En zonder ook maar één moment als de stijve klassieke ober te acteren. Allemaal echt, plezierig informeel, maar steeds correct en met respect voor de rijke geschiedenis van dit bedrijf.
Wij genoten van de verfijnde gerechtjes uit de keuken van chef Rogér Rassin, maar de kwaliteit van de bediening is hier van zo’n uitzonderlijk hoog niveau dat díe vooral imponeert. De gastvrijheid voelde als een perfecte choreografie.
Toen Michelin in 2016 besloot de ster van dit bedrijf af te nemen, overheerste er alom ongeloof en verbijstering. Anderhalf jaar later overstijgt La Rive met gemak het niveau van menig sterrenzaak. Dat maakt het voor mij alleen maar een extra bijzondere schatkamer in mijn hoofd. 

Lees ook: Anita Bos over 150 jaar Amstel Hotel en plannen voor de toekomst

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.

Reageer op dit artikel