blog

Wat maakt wijn duur?

Restaurant 1964

De duurste wijn op de kaart van restaurant Bridges is DRC, La Romanée-Conti. Die staat voor €23.900 per fles op de kaart. Ik denk dat het de duurste wijn op iedere kaart is, indien je deze wijn hebt.

Wat maakt wijn duur?
Foto: Diederik van der Laan

Het is een magische wijn van een ‘monopole’ in de Bourgogne, 10 procent pinot noir. De biodynamische winery zelf is een cult-domein. Het trekt vooral Amerikanen en Chinezen. Bij de wijngaard staat zelfs een Engels verhaaltje over een vloek die je krijgt als je de druiven opeet. Dat moet ook, want anders ben je alle druiven kwijt met die aantallen toeristen.

Zelf heb ik ooit een slokje mogen voorproeven van DRC, én ja, echt waanzinnig. De smaak is geweldig, net als alle wijnen van DRC. Maar of ik het dit geld waard vind? Het is voor mij hetzelfde als een Louis Vuitton-tas: die kost ook duizenden euro’s en roept dezelfde vraag op. Is het de prijs waard? ĺk zou als wijngek toch liever een fles DRC kopen als ik het geld had. De vraag maakt de wijn natuurlijk duur. In China worden er echt absurde bedragen voor betaald. De gemiddelde prijs op Wine-Searcher is €14.915.

waarom is wijn zo duur

Er zijn meer kleine wijngaarden in de Bourgogne. Op letterlijk anderhalve meter van de winery ligt La Grande Rue. Die staat voor €950 per fles op de kaart. Een ‘monopole’ waar de dames (!) van Lamarche wijn van maken. En dat is wat de Bourgogne zo bijzonder maakt. Allemaal kleine schatten naast elkaar. En van La Grande Rue mocht ik elf jaargangen op een rij proeven, een waanzinnige ervaring om deze wijn te mogen proeven. De finesse van deze wijngaard is buitengewoon én kost een stuk minder dan DRC. Nog steeds erg veel geld maar ook nog redelijk onontdekt. Dus hier moeten we van hamsteren. En later met liefde opdrinken.

Ik raad dan ook iedere wijnliefhebber aan om naar de Bourgogne te rijden en met de auto langs de wijngaarden te gaan. Er is zoveel te ontdekken. Want dat is de magie van de Bourgogne, er zijn nog wat onontdekte domainen of wijngaarden. En als je door de wijngaarden rijdt, weet je ook waarom er zulke mooie, prijzige wijnen gemaakt worden. Want dat is het, alles gaat om vraag en aanbod. Als gasten er het geld voor betalen dan zetten we die wijn op de kaart. Maar het gaat natuurlijk ook om het verhaal. De pracht van deze wijnen is niet te beschrijven. 


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel