blog

Wijn: Om óp te drinken

Restaurant 368

Wijn: in mijn ogen het mooiste product wat er ooit gemaakt is. Behalve koffie en chocolade en af en toe goed eten, water en liefde heb je toch niets meer nodig?

Wijn: Om óp te drinken
Foto: Diederik van der Laan

Er zijn enkel twee problemen met wijn. Ten eerste: er zit alcohol in. Wat natuurlijk ook iets positiefs heeft, want je ziet mensen zo veranderen op een avond naarmate ze een slokje op hebben. Alleen het is ook de keerzijde van de medaille. Je moet namelijk alles uit moet spugen tijdens het werk. Behalve af en toe een magische wijn, die slik ik per ongeluk wel eens door. Maar er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken over hoe slecht het allemaal wel niet is. Ik heb ooit eens gezegd dat ik dat het jammere van de wijn vind dat er alcohol in zit. En vind dit nog steeds een beetje. Door al die negativiteit wordt het product helemaal ondergesneeuwd. Wijn mag niet prominent in beeld op tv etc. En ik begrijp dat dondersgoed en probeer er het mooiste van te maken.

Want met maar een glas per dag moet je als sommelier zorgen dat je mooie wijnen per glas op de kaart hebt staan. Nu helpt het bij mij dat ik in een 5 sterren hotel werk. Maar ik ben van mening dat het overal kan. Mooie, wat duurdere wijnen op de kaart zetten. Ik heb bijvoorbeeld een Meursault les Tillets van Bouzereau-Gruere 2015 op de kaart staan per glas. En hij verkoopt echt als warme broodjes. Hetzelfde is met de magnum Tondonia Reserva 2004 die ik heb. Zo lang het bijzondere flessen zijn met een bijzonder verhaal en een waanzinnige smaak verkopen ze, zeker ook per glas. En als er maar een glas gedronken mag worden dan moeten wij zorgen dat het een lekkere is.

‘Het jammer van wijn
is dat er alcohol in zit’

Naast al die negatieve onderzoeken, laten we niet vergeten dat wijn een magisch product is. Dat het vreugde brengt en op een magische manier gemaakt is. Met passie en liefde. En dat we moeten genieten van het leven! Dus een paar jaar gelden is er een proefgroepje opgericht met mijn beste vrienden. Koen van der Plas (Inter Scaldes***), Erica Verweijen (Aan de Poel**), Willem Blankestein (Vendanges Grand Vins), Danny van Houten (Het Bosch), Joop ter Harmsel (Aventura Wines), Danillo Riuz (Mos*). Allemaal vrienden uit het vak. Aka echte wijn-nerds 2.0. Wij hebben allemaal fantastische flessen in huis en wilde deze graag samen delen. Eens de in de 3 maanden spreken we af. En dan neemt iedereen een fles mee (dat is de afspraak, maar meestal meer). Dan gaan we eerst proeven en analyseren. En daarna eten en de wijnen opdrinken. Want dat doen we het liefste gewoon genieten van het product.

Want dat is het tweede dat ik jammer vind aan de wijnwereld: soms wordt hij helemaal dood geanalyseerd. We moeten niet vergeten dat er een wijnmaken achter zit die meestal bloed, zweet en tranen heeft gegeven voor het product. Deze mag zeker gepusht worden naar een hoger niveau. Maar wijn moet soms ook gewoon gedronken worden! Geniet ervan.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf: