blog

Lang leve Nederlandse wijn

Restaurant 2396

Nederlandse wijnbouw is helemaal hip en happening. En terecht, er komen steeds meer mooie wijnen uit onze eigen achtertuin. De KLM schenkt al jaren de Zeeuwse wijn van de Kleine Schorre aan boord. En met het waanzinnig mooie weer van de afgelopen maanden gaat de Nederlandse wijnoogst van 2018 waarschijnlijk fantastisch zijn.

Lang leve Nederlandse wijn
Foto: Diederik van der Laan

Het mooie en magische aan wijn maken is dat je als wijnmaker absoluut geen invloed hebt op moeder natuur. En dat is natuurlijk ook het vervelende. Afgelopen mei verpletterde een hagelbui in Bordeaux een deel van de wijngaarden, net tijdens de vruchtzetting. En dan sta je daar alleen maar naar te kijken als wijnmaker.

Wijn van Kleine Schorre bij KLM

In Nederland kunnen we niet ontkennen dat het de afgelopen maanden topweer is geweest. Ideale temperaturen voor een wijnmaker. Maar als je wijn maakt is het belangrijkste gedeelte de véraison: de verkleuring van de druiven van groen naar blauw of geel. Hier vormt de meeste smaak en structuur. De komende weken zijn dus de belangrijkste in heel het noordelijk halfrond, en zeker ook in Nederland.

‘Ik mis in het assortiment
nog wel mousserende wijn
uit Nederland’

Er kan ook iets bestaan als teveel goeds. Want een druivenstok is erop ingesteld om bijna dood te gaan. Hij gaat in overlevingsmodus en al zijn energie gaat naar de druiven. Dat is wat je wil. Want als hij teveel voeding krijgt, gaat hij zich helemaal geen zorgen maken over de voortplanting, maar alleen over hoe mooi hij eruit ziet (net als wij mensen eigenlijk). Hij maakt zich drukker om de bladeren dan om de druiven. Of het wordt te warm, en dan drogen alle druiven helemaal uit. Of de Suzukivlieg (een fruitvliegje) vreet de druiven aan. Dus ook al is het een heel mooie zomer in Nederland, de laatste weken zijn het belangrijst. Laten we hopen op geen hagel of rot.

De véraison van wijndruiven

Nederlandse wijnen gaan steeds meer een gewoonte worden op de Nederlandse wijnkaarten. Helaas is onze grond erg prijzig, de personeelskosten en de kosten van de wijnmaakapparatuur hoog. Hierdoor zijn de prijzen van onze wijn wat aan de hogere kant. Maar wijn van eigen grond heeft toch wat speciaals.

Wijngaard Sint Martinus in Limburg Foto: Marcel van Hoorn.

Ik mis in het assortiment nog wel mousserende wijnen. In Engeland zijn waanzinnig goede wijnen gemaakt als een Champagne. Dit heeft ook met de grond te maken: de rotsen van Dover bieden hetzelfde terroir van de Chablis/Champagne. Maar wij kunnen ook groot worden in de mousserende wijn. Als ik een stuk grond had zou ik Chardonnay aanplanten. En Semillon natuurlijk.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en was daarna wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakte onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Meer blogs van Lotte Wolf:

Reageer op dit artikel