blog

Vergaderen is werk en geen vrije tijd

Restaurant 2229

Ze breken hun hoofd erover. Drie vaste medewerkers zitten aan tafel te brainstormen over hun personeelsprobleem. Ze hebben grote moeite mensen te vinden en de mensen die ze hebben, zijn moeilijk te motiveren, laat staan bij elkaar te roepen voor een vergadering. Vergaderen gebeurt namelijk in de vrije tijd.

Vergaderen is werk en geen vrije tijd
Wouter Verkerk

Tijdens die vergadering moet hen voor eens en altijd duidelijk worden gemaakt dat het een eer moet zijn om hier te werken. Dat mensen gemotiveerd moeten zijn, hart voor de zaak hebben en professioneel zijn.

Bij binnenkomst van dit horecabedrijf werd ik al geconfronteerd met het personeelsprobleem; er stond een levensgroot bord naast de deur met de oproep om te komen solliciteren. Eenmaal binnen nam ik plaats aan het enige vrije tafeltje, precies aan de tafel ernaast vond het overleg plaats van de shiftleaders. Ik kon dus niet anders dan meeluisteren.

Ze wisselden ideeën uit om de opkomst van de bijeenkomst zo hoog mogelijk te laten zijn. ‘Misschien moeten we ze vooraf een berichtje sturen dat we ze heel belangrijk vinden en dat er aan het einde van de vergadering voor iedereen een cadeautje is’, opperde één van hen. Haar collega: ‘Ja, dat moeten we doen, het hoeft niet iets groots te zijn, als mensen maar het gevoel hebben dat het wordt gewaardeerd dat ze hier in hun eigen tijd zijn’…

Ik spitste mijn oren. Zei ze nou ‘in hun eigen tijd’? Toen zei de derde het ook: ‘Ja, zeker een goed idee, want we kunnen ze niet verplichten te komen, het is natuurlijk geen betaalde tijd.’
Het was dus zo. Het grote plan van dit bedrijf om alles weer glad te trekken, was gebaseerd op de vrijwillige, gratis, aanwezigheid van alle medewekers. Iedereen in de eigen vrije tijd naar de zaak laten komen om dan eens goed te luisteren hoe het voortaan moest.

De horeca is de enige branche waar het gebruikelijk is mensen niet te betalen voor onderdelen van hun werk. Van medewerkers in andere branches hoor ik tenminste nooit dat ze in hun eigen tijd vergaderen, werkoverleg hebben of cursussen volgen. Er zou voor veel vergadertijgers weinig salaris overblijven op die manier.
Volgens mij zit het zo: vergaderen = werk, en werk = betaald. Voor we onze medewerkers iets verwijten, moeten we echt eerst ons eigen werkgeverschap kritisch bekijken en aanpassen aan het professionele niveau dat we van medewerkers verlangen.

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.Reageer op dit artikel