blog

De naborrel

Restaurant 12379

Iemand vertelde me onlangs het volgende: ‘Op zaterdag kan het na het schoonmaken weleens drie uur zijn voor we allemaal zitten. Voor ons is dat misschien wel het leukste moment van de week. Mijn collega’s zijn vrienden geworden en het drankje na het werk is dus eigenlijk een soort uitje. Deze momenten zijn voor mij belangrijker dan salaris. Iemand die nooit in de horeca heeft gewerkt, snapt dat vaak niet.’

De naborrel
Wouter Verkerk

‘Waarom zou je nog in de horeca gaan werken met de salarissen die daar worden betaald’, hoor je soms mensen zeggen. Nou, misschien wel juist door de dingen die erbij komen. Samen keihard knallen, elkaar uit de brand helpen tijdens het servies en een naborrel op momenten dat de hele wereld slaapt, dat je een zaak voor jezelf hebt. Dat speciale sfeertje samen, daar doe je het voor.’

‘De laatste tijd is het drukker in de zaak en hebben we last van een personeelsprobleem. Mijn baas boekt nu via een website freelancers die dan een avond komen bijspringen. Op die website kun je precies zien wat dat kost en wat die mensen daar netto aan overhouden. Zij verdienen op een avond net zo veel als wij in dertig uur. Het is natuurlijk fijn dat er dan iemand is maar toch, denk je er weleens over na.’

‘Vorige week was Erik bij ons via die website, aardige kerel. Ik vroeg hem waarom hij op deze manier werkt en hij vertelde over het geld. ‘Lekker flexibel, lekker voor mezelf, lekker veel geld, lekker alleen wanneer het mij uitkomt, nergens rekening mee houden, echt ideaal…’

‘Ineens bedacht ik me: dus omdat wij hier iedere dag keihard werken, alles voor elkaar over hebben, ook komen als het eigenlijk niet past, omdat wij hier iedere dag ons best doen, omdat wij het steeds drukker krijgen, daarom kan Erik hier even, alleen wanneer het hem uitkomt, drie keer zoveel verdienen als wij. Ik vond het ineens heel erg oneerlijk, asociaal ook.’

Sluitdrankjes

Sluitdrankjes

‘Aan het einde van de avond hadden we om kwart voor drie alles schoon. Erik vroeg of we nog een biertje dronken aan de bar. Nee, zeiden we, we zijn moe. We slaan een keertje over. We sloten de deur af en liepen naar onze fietsen. Misschien tot de volgende keer, zei Erik. Ja is goed, slaap lekker, zeiden wij. Erik fietste weg. We keken elkaar aan, deden de zaak weer open en zaten om vijf voor drie met z’n zessen aan de bar. Wat drinken we collega’s?’

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk van Verkerk Bartstra is horecatrendwatcher en coach van horecaondernemers en hun teams. Hij schrijft en ontwikkelt boeken, blogs en methodes op het gebied van gastvrijheid. Lezers van Misset Horeca krijgen met de code MIHO3 € 3,00 korting op bestellingen vanaf €15,00.