fotoreportage

Horecainterieur: All day-concept De Staat in Arnhem

Restaurant 963

Mathijs Gielen en Lisanne Fioole grepen hun kans toen ze tegen het historische Waaggebouw aan de Arnhemse Markt aanliepen. ‘Het was nu of nooit om onze droom te realiseren.’ Het jonge stel verbouwt zelf en transformeert de zaak in een all day-concept: De Staat. ‘Gasten plaatsen ons in het rijtje van grote serieuze partijen in Arnhem, zoals Stan & Co en ’t Taphuys.’

Horecainterieur: All day-concept De Staat in Arnhem
© Jaap Beyleveld

Gielen en Fioole wilden een zaak openen waar ze zelf graag heen zouden gaan. De Staat is zo’n plek. Fioole: ‘Een fijne zaak waar je ieder moment van de dag kunt neerstrijken voor een kop koffie, lunch, diner of borrel in een warme sfeer, maar dan wel met een interieur van deze tijd. Verse producten en gerechten van kwaliteit voor een schappelijke prijs.’

Restyling werd uiteindelijk behoorlijke verbouwing

De vorige eigenaar heeft in 2015 flink geïnvesteerd in een verbouwing. Gielen: ‘Onze intentie was dan ook een restyling, omdat belangrijke elementen zoals electra en leidingen perfect aanwezig waren. Uiteindelijk is het toch een behoorlijke verbouwing geworden van zes weken, waarbij niets hetzelfde is gebleven.’

Zelfgemaakt interieur in De Staat

Het creatieve paar liet Art2Go een ontwerptekening maken van hun ideeën en ging vervolgens met familie en vrienden aan de slag. De bar werd betegeld en kreeg een ander blad. Het klusteam maakte een 14 meter lange groene wand en vreesde sleuf voor sleuf een visgraadmotief in het hout. Ook de ‘lamparmen’ bij deze wand zijn zelfgemaakt. Het brein achter de ideeën voor De Staat is Lisanne. Gielen: ‘Lisanne is veel te bescheiden over haar aandeel in de inrichting en het creëren van de gezellige sfeer. 75 procent komt van haar hand. De houten kisten met verse kruiden aan de tegelwand zijn een knipoog naar de verse producten van De Staat.’

Trend in Arnhem

Volgens het stel is er een trend in Arnhem gaande: grote horecapartijen trekken naar Arnhem en openen zaken zoals Stan & Co en ’t Taphuys. Het echte stappen zoals we dat eerder kenden, maakt plaats voor uitgaan in zaken met kwalitatieve service en eetbeleving, waar je kunt blijven hangen voor een borrel. Gasten positioneren De Staat in dezelfde rij. Een compliment. Aan de andere kant zijn wij totaal anders’, zegt Gielen. Onze zaak is veel kleiner. Bovendien hadden wij in tegenstelling tot deze grote partijen, geen tonnen om de zaak een identiteit te geven.’

Afstand doen van de naam ‘Waag’

Gielen (28) heeft altijd een eigen horecazaak willen hebben. Hij heeft, net als zijn vriendin Fioole (27), jaren in de horeca gewerkt. In hun droompand huisde eerder ‘De Waag’, ‘Proeflokaal De Waag’, en tot voor kort ‘Gewaagd’. Gielen: ‘Wij voelden dat we afstand moesten doen van de naam gerelateerd aan Waag. De zaken waren niet echt succesvol en bovendien wilden we duidelijk maken dat we een totaal ander concept neerzetten.’

Gebombardeerd

Het bekende Arnhemse pand uit 1761 is gedeeltelijk monumentaal. In de Tweede Wereldoorlog is het pand gebombardeerd. Alleen de voorgevel en één zijkant bleven gespaard. De achterkant is vervolgens opnieuw gebouwd. Fioole: ‘We mochten nog geen lampje aan de gevel veranderen. De imposante, authentieke elementen van het pand hebben we zo gelaten, zoals de entree met de glas-in-lood-
ramen, kolossale deuren en bakstenen muren. Oud is met nieuw gemixt tot een warme zaak van deze tijd.’

Binnenkijken bij het onlangs geopende walhalla voor bier- en wijnfanaten:  ’t Taphuys in Arnhem

Foto's

Reageer op dit artikel