fotoreportage

Binnenkijken bij Leff in Oud-Beijerland

Restaurant 6624

Hans Fiege en Ron Boender openden op 24-jarige leeftijd restaurant Leff in Oud-Beijerland. Nu, 3,5 jaar later, is de zaak volledig gerestyled. Op sluitingsdagen werd er geklust en zo kreeg de zaak stap voor stap een nieuwe look. ‘Leff is getransformeerd naar een moderne ambiance. Verlichte driehoeken en panelen van slangenbehang sieren de muren.’

Binnenkijken bij Leff in Oud-Beijerland

Leff bevindt zich in de bekende horecastraat in Oud-Beijerland: de Peperstraat. ‘Het smalste straatje van het dorp met veelal kroegen’, zegt Boender. Voorheen zat er in het pand een Thais restaurant. ‘De akoestiek in de zaak was zó belabberd dat we gelijk akoestische panelen aan het plafond plaatsten’, zegt Fiege.
Vanaf oktober 2016 restylede het tweetal stapsgewijs de rest. Ze kregen hierbij hulp van een goede vriend die een eigen zaak begon: interieurbouw Merck in Oud-Beijerland. Hij had mooie ideeën en voerde deze ook uit, zoals de muren met verlichte driehoeken en panelen van slangenbehang. Boender: ‘Gasten zijn gefascineerd door deze wand. Hetzelfde geldt voor de muren waarbij het lijkt of ze bedekt zijn met zachte kussens, terwijl het gewoon behang is. Gasten aaien ook geregeld over de muurbekleding.’

Zwevend glitterblad

Andere blikvangers zijn de balken met verlichting en een zwevend tafelblad, gemaakt van oud hout afkomstig van treinwagons en gegoten in epoxy met glitters. Epoxy geeft een glasachtige laag op het hout, wat zorgt voor diepte. De olijfgroene stoelen in de zaak zijn afkomstig van de plaatselijke woonboulevard. ‘Leveranciers van horecameubilair zijn wel drie keer zo duur. We hebben goed gekeken naar duurzame stoffering’, zegt Boender. Fiege en Boender wilden zich
onderscheiden met het interieur. Fiege: ‘Ook de ontvangst is opvallend. Gasten worden verwelkomd in een entree van geborsteld koper en een plafond met sterrenhemel-verlichting.’

Menukaart Leff

Op de menukaart staan klassieke gerechten die een moderne twist krijgen. Fiege: ‘Ik pas andere bereidingen toe en de presentatie is ook bijzonder. Bij Leff kun je culinair eten voor een schappelijke prijs in een ongedwongen sfeer.’ Boender vult aan: ‘We zijn jong en willen niet stijf overkomen. Leff is een restaurant waar aan tafel wordt gelachen.’

Voorheen automonteur

Fiege en Boender, beiden 27 jaar, kennen elkaar al van jongs af aan van het voetballen. Beiden komen uit het dorp Oud-Beijerland. Fiege werkte eerder als chef de partie in diverse restaurants in Rotterdam, waaronder het ss Rotterdam en het Parkhotel. Boender was voorheen automonteur. ‘Een totaal andere tak van sport. Ik leerde echter de kneepjes van het gastheerschap snel en heb veel geleerd over wijnen.’

Lage personeelskosten zorgen voor betaalbare culinaire gerechten

De chef-kok en gastheer runnen samen de zaak. ‘We zijn er áltijd. Overdag maken we schoon en bereiden alles voor de avond voor. De personeelskosten zijn hierdoor laag, waardoor we onze culinaire gerechten betaalbaar kunnen maken.’ Twee leerling-koks staan bij Fiege in de keuken en in de bediening staan oproepkrachten die in- en uitchecken. ‘Geen overuren dus.’ De eigenaren typeren Leff als een écht culinair restaurant. ‘Onze prijzen liggen veel lager dan vergelijkbare restaurants: 3 gangen €32,50, 4 gangen €39,50, 5 gangen €46,50 en 6 gangen €53.’
Leff staat voor het lef dat twee jonge gasten op 24-jarige leeftijd hebben getoond met het openen van een eigen zaak.

Foto’s: Michel Bijland

Lees hier alles over sfeer & interieur

Foto's

Reageer op dit artikel