fotoreportage

Binnenkijken bij restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Restaurant 1704

Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opent begin januari de deuren. Neem hier vast een kijkje in het bijzondere restaurant waar gasten aan een omringende bar zitten, maar eigenlijk direct aanschuiven aan het aanrechtblad.

Binnenkijken bij restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Restaurant 212 komt in het pand waarin voorheen restaurant Breitner zat gevestigd. ‘Een schitterend mooi pand – 4 meter hoge ramen en veel licht – maar ook heel oud’, vertelt Richard van Oostenbrugge aan Misset Horeca. Het restaurant zelf telt 90 vierkante meter, waarin de keuken het middelpunt wordt met daaromheen de bar. ‘Gasten kunnen alles zien wat we doen. Het restaurant wordt intiem, met een klein keukenteam van tien man en hopelijk heel veel ­interactie met de gasten.’ Centraal in de keuken staat een open haard waarmee de koks ook veel zullen gaan werken. ‘De keuken wordt ook echt een keuken, maar allemaal heel mooi spul. 3 millimeter dik blad, rvs. Custom-made van Marrone.’ In de kelder worden de wijnen opgeslagen. ‘In plaats van de wijnkaart in te zien, kunnen gasten er ook voor kiezen om rond te kijken in deze wijnkelder en daar een keuze te maken.’

Interieur

Concrete neemt de inrichting voor haar rekening. De bar wordt rechthoekig, maar wel met verschillende tafelsettings. Niet alle gasten zitten naast elkaar. Er zijn ook een aantal plekken waar mensen tegenover elkaar kunnen zitten. ‘Als je met z’n vieren komt, hoeft je dus niet te schreeuwen naar je vriend dat je de wijn zo lekker vindt’, zegt Van Oostenbrugge lachend.

‘HET HOUT DAT DE BAR EN
HET PLAFOND SIERT, BESTAAT
UIT HONDERDEN MINI-PIRAMIDES’

De vloeren worden van hout.  In het restaurant worden veel natuurlijke materialen en kleuren gebruikt. ‘Grijstinten, rvs en eikenhout.’ Het hout dat de bar en het plafond siert bestaat uit honderden mini-piramides. ‘Als daar licht op schijnt dat geeft dat echt een wow-effect.’

Plan is dat het restaurant de deuren opent op 8 januari. 31 december is de laatste dag dat Richard van Oostenbrugge in de keuken staat van Bord’Eau. Na zeven jaar de keuken van Bord’Eau  in hotel De L’Europe bemand te hebben, verlaten de Michelinchef en diens souschef Thomas Groot hun vertrouwde keuken om een droom uit te laten komen: een eigen restaurant. Waar Groot voorheen de functie van souschef bekleedde, stappen de heren voortaan als gelijken de keuken binnen. Bord’Eau ging in december van twee na één Michelinster vanwege de aankomende chefswissel.

Lees hier het uitgebreide interview dat Misset Horeca met Richard van Oostenbrugge had

Foto's

Reageer op dit artikel