fotoreportage

Horecainterieur: Authentiek Catalaans Gaudim in Breda

Restaurant 1628

Paul en Marjolijn van Wanrooij startten onlangs Gaudim in Breda. Een authentiek Catalaans restaurant met een moderne twist. Zij namen de zaak over van vader Kees van Wanrooij, die na 33 jaar stopte met zijn pannenkoekenrestaurant Kloostertaveerne. Tijd voor iets nieuws, vond het echtpaar. Het werd een ingrijpende verbouwing met een compleet ander concept.

Horecainterieur: Authentiek Catalaans Gaudim in Breda

Hun liefde voor Catalonië én de wil om iets toe te voegen aan de stad, waren de bouwstenen voor Gaudim. ‘Het warme interieur in combinatie met het Spaanse personeel én de authentieke gerechten van de Catalaanse chef-kok maken het concept bijzonder’, zegt Paul van Wanrooij.
Designer Hans Kuijten gaf het bedrijf een Catalaanse sfeer met moderne twist. Houten authentieke vitrinekasten, ruitjesbanken, strakke moderne lampen en materialen als tegels, hout, staal en messing sieren de zaak.

Authentiek gecombineerd met deze tijd in Gaudim

Kuijten: ‘Gaudim is geen echte tapasbar. Het is luxer, met goede comfortabele zitjes en sfeervolle hoekjes.’ Zijn inspiratiebron voor het ontwerp was food market El Nacional en Boca Grande in Barcelona. Kuijten: ‘Authentiek is gecombineerd met deze tijd. De zaak heeft warme donkere tinten, een stamtafel, een open keuken en een bar centraal in de zaak waar gasten aan kunnen eten of drinken. Hoe klein de zaak ook is, elke zitruimte heeft zijn eigen stijl.’ De favoriete zitplek van eigenaar Paul is die met het zicht op de open keuken: ‘Hier is de Catalaanse sfeer het meest te voelen. Je hoort en ziet de chef.’

Net een tintje anders

De kleur in de zaak is niet uitgesproken. De gebruikte (koper)tinten zijn allemaal familie van elkaar. Van Wanrooij: ‘We horen van onze gasten dat ze zich op hun gemak voelen in Gaudim. Dit komt door de kleuren. Alles is net een tintje anders, maar wel in dezelfde lijn. Dit schept warmte en rust.’
Ook de verschillende niveaus in het plafond dragen bij aan de huiselijkheid. Kuijten: ‘Dit was noodzaak in verband met geluidsdemping en brandwering, maar het pakt heel goed uit. De akoestiek is perfect en de electra en techniek is in de plafonds verwerkt. Bovendien zorgt het verschil in plafondhoogtes voor dynamiek, diepte en warmte’, aldus de designer.

Gaudim betekent ‘Wij genieten’

Over de naam van het restaurant zegt Van Wanrooij het volgende: ‘Gaudi kent iedereen wel en is dus goed uit te spreken: iets wat we per se wilden. Gaudim betekent ‘Wij genieten’. Een toepasselijke naam voor ons concept.’
Bij Gaudim kun je terecht voor lunch, borrel en diner. De keuken is tot 23.00 uur open. Eigenaar Paul: ‘Waar het in Barcelona normaal is laat te eten, merken we dat het in Nederland nog niet zo werkt. We proberen Breda hiervoor te porren.’ Wat de eigenaar inmiddels wel aangepast heeft, is de lunchkaart. Deze was hetzelfde als de dinerkaart. Dit werkte niet. ‘Mensen willen met de lunch een broodje, salade of soep, uiteraard uit de Catalaanse keuken.’

Producten uit Catalonië

Naast tapas staan er vlees, vis- en vegetarische gerechten op de dinerkaart van het formaat tussengerecht. Zo heb je een op lage temperatuur gegaarde kabeljauw met inktvis uit L’Escala voor €10,50 en een gestoofde scharrelkip met kaneel, pijnboompitten en rozijnen voor €6,50. Veel producten worden geïmporteerd uit
Catalonië. Van ansjovis, worsten en bonen tot wijn en bier.

Meubilair en verlichting

Het meubilair komt van Satelliet, behalve de banken met ruiten stoffering. Deze zijn gemaakt door Caelers Interieurbouw in Eindhoven. Het lichtplan is gedaan door L.A. Lichtarchitektuur in Breda.

Meer nieuws uit Breda en nieuw geopende zaken in Breda

Foto's

Reageer op dit artikel