fotoreportage

Design neemt je mee in brein Moshik

Restaurant 1325

&moshik is de nieuwe naam van tweesterrenrestaurant &samhoud places in Amsterdam. Naast een naamswijziging, werd het interieur volledig vernieuwd. ‘Het design neemt je mee in het brein van chef-kok Moshik Roth. De zaak kenmerkt zich door contrast in kleur, vormen en materialen. Een verwijzing naar de gerechten van Moshik: nooit koud zonder warm en zoet zonder zuur op het bord.’

Design neemt je mee in brein Moshik

Marijn Korver, creatief directeur van moederbedrijf &samhoud, is verantwoordelijk voor het karakteristieke interieurconcept van Moshik. ‘Niets in het ontwerp is toevallig. De inrichting symboliseert het verhaal van de chef-kok en staat los van of het mooi is’, zegt Marijn.

Contrast is conceptuele gedachte achter concept

De sterrenchef gebruikt veel contrast in zijn gerechten en daarom is contrast ook een conceptuele gedachte achter het ontwerp. Het kleurgebruik in de zaak is opvallend: groen met de contrastkleur magenta. ‘Moshik haalt het beste uit de natuur, dit verwijst naar de groene tinten. Naast het contrast in de kleuren groen en magenta zit de tegenstelling ook in vormen en materialen: rond versus vierkant en hard versus zacht, zoals houten stoelen met velours bekleding.’
Vanuit Moshik borduurde Marijn steeds verder en vertaalde zo elk meubelstuk, materiaal en object naar de chef-kok. Marijn: ‘Net als bij de chef-kok gaat het bij de inrichting niet om wat duur of mooi is, maar om kwaliteit en alles wat met aandacht en ambacht is gemaakt. Dat vind je bij &moshik terug in de materialen zoals hout, koper, wol en zijde.’

Viskunstwerk in @moshik

In de zaak prijkt een kunstwerk, een vis die uit drie delen bestaat: staart, graat en kop. De objecten verwijzen naar de werkwijze van chef-kok Moshik: het ontleden van eten. De dichte staart is zoals het restaurant de vis binnenkrijgt. Na ontleding houd je de graat over en de kop duidt op de structuur op het bord. Structuur zie je ook op de tafelbladen, bedrukt met onder andere de textuur van een octopus, vissenschubben en een asperge. Muren en kasten zijn bekleed met krokodillenbehang en ook stoelen bestaan deels uit een krokodillenmotief.

Gratis download: Trends in hospitality, tien experts aan het woord over interieur en concepten.

Kwallenbakken

Marijn: ‘Een bijzonder item in het interieur zijn de twee ‘kwallenbakken’ aan de muur. De een is met groen verlicht en de ander met magenta. Het gekleurde licht geeft een bijzonder effect aan de zwemmende kwallen. De krokodil is een andere vorm uit de natuur, die meerdere keren terugkeert in het interieur.’

&moshik inspireert en verbindt

&moshik wil gasten inspireren en verbinden. De trap die leidt naar het restaurant is de verbindende factor. Marijn: ‘De trap is het &-teken van modemerk &samhoud en kenmerkt de liefde en samenwerking tussen ondernemer Salem Samhoud en Moshik Roth. Inspiratie is de bron. Gasten komen het restaurant letterlijk binnen via het creatieve brein van Moshik, dat groot gedrukt staat op de glazen deur. Door het creëren van meerdere ruimtes in het restaurant ontstaat een intieme setting. Gasten zitten bovendien dicht bij elkaar door de kleine tafels in de zaak. Dit zorgt ook voor verbinding.’

&moshik onderdeel van &samhoud

&moshik is onderdeel van de &samhoud-groep. Deze bestaat verder uit: &samhoud consultancy, &samhoud food, &samhoud media en &ranj met vestigingen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Keulen, Kuala Lumpur en New York.

Beeld: Freek Diephuis

Reageer op dit artikel