fotoreportage

Binnenkijken bij vernieuwd en uitgebreid ML in Haarlem

Restaurant 2466

Sterrestaurant ML is verhuisd en opende onlangs haar deuren aan het Klokhuisplein in Haarlem. Het restaurant is uitgebreid met hotelkamers, een bistro, een bar en zalen en gaat verder onder de naam ML in Haarlem.

Binnenkijken bij vernieuwd en uitgebreid ML in Haarlem
De bistro van ML in Haarlem.

ML in Haarlem (één Michelinster) is verhuisd en is nu gevestigd in het monumentale 18e eeuwse pand van de voormalige drukkerij en lettergieterij van de Koninklijke Joh. Enschedé. Voorheen zat hier Café Top 100-deelnemer hotel-restaurant Stempels.

Alle wensen zijn vervuld

Chef-eigenaar Mark Gratama: ‘Op onze oude locatie aan de Kleine Houtstraat liepen we aan tegen de grenzen van het pand en konden we onze toekomstambities niet realiseren. Ook op culinair gebied waren we toe aan een nieuwe uitdaging. Dit prachtige historische pand biedt ons onder één dak veel meer mogelijkheden én inspiratie, we voelen ons er als een vis in het water. En in het sterrestaurant kunnen we nu nog meer de puntjes op de i zetten, ook die wens is op onze nieuwe locatie vervuld.’

Restaurant met Chefs Bar

Mark en Liane Gratama en Kevin Kion (rechts) verhuisden sterrestaurant ML en breidden het uit met een hotel, bistro en bar. Foto: Corina van Manen

Mark en Liane Gratama en Kevin Kion (rechts) verhuisden sterrestaurant ML en breidden het uit met een hotel, bistro en bar. Foto: Corina van Manen

Het restaurant, dat sinds 2011 een Michelinster heeft, is verdeeld over verschillende ruimten met elk een eigen sfeer. In de stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé is de sfeer intiem en in de lichte serre-ruimte is er zicht op de open keuken met de Chefs Bar. De Chefs Bar heeft een eigen menu en telt tien zitplaatsen, die individueel gereserveerd kunnen worden.

ML in Haarlem is dagelijks geopend en biedt op elk moment van de dag de mogelijkheid om te eten, borrelen, feesten, vergaderen en te overnachten.

Bekijk ook deze fotorepo: ‘Binnenkijken bij restaurant 6 & 24 in Den Haag’

Laagdrempelige bistro

De bistro is dagelijks geopend vanaf het ontbijt, dat ook voor gasten van buiten verkrijgbaar is. Op de dagkaart staan taartjes, salades, sandwiches, hamburger en saté, maar ook oesters, steak tartare en een salade met kreeft. De dinerkaart staat in het teken van variaties van kreeft en entrecote, een driegangen keuzemenu kost 35 euro.

Mark Gratama: ‘Bistro en restaurant hebben beide een eigen keuken en Kevin Kion en ik zijn als chefs verantwoordelijk voor de culinaire invulling van alle bedrijfsonderdelen. De bistro en het terras zijn laagdrempelig en betaalbaar. Net als in het sterrenrestaurant ervaart de gast ook hier onze visie op gastvrijheid. Op de hotelkamers na is de inrichting ontworpen door Jeroen Smeele van Smeele Projecten in Rotterdam, die er heel goed in is geslaagd de sfeer van het historische pand, onze smaak en onze visie op gastvrijheid te vertalen naar een ontwerp waarin de gast zich thuis voelt. Zo heeft het restaurant heeft een prachtige warm klassieke sfeer met een moderne twist en is het voorzien van bijzondere lichtelementen aan de plafonds.’

17 hotelkamers en 200 stoelen op terras

Hotel ML beschikt over 17 kamers en suites in de viersterrencategorie. Alle kamers kregen een restyling en ademen de sfeer van vroeger, maar zijn modern, stijlvol en comfortabel ingericht.

Ook het ruim 200 stoelen tellende terras met uitzicht op de St. Bavokerk kreeg een opfrisbeurt. Er zijn intieme zithoeken gerealiseerd, het meubilair is opgeknapt en de tafels zijn meer aangekleed. De nieuwe locatie heeft bovendien twee ruimten voor vergaderingen, feesten en private dining.

Leestip: Design neemt je mee in brein Moshik

Foto's

Reageer op dit artikel