fotoreportage

Foto’s: Feest 25 jaar De Librije van Jonnie en Therese Boer

Restaurant 4722

Op 1 juli 2018 vierden Jonnie en Therese Boer het 25-jarig jubileum van hun restaurant De Librije in Zwolle. Dit deden ze met 900 genodigden op hun eigen manier: in het naastgelegen Spiegel-theater verzorgden ze voor hun gasten een muzikale ode aan hun bedrijf. Uniek: hoofdinspecteur van Michelin Werner Loens op het podium. Hoe verliep zijn eerste bezoek aan De Librije?

Foto’s: Feest 25 jaar De Librije van Jonnie en Therese Boer

Het jubileum van driesterrenrestaurant De Librije werd gevierd met persoonlijke foto’s, eigen muziekkeuze, veel Zwolse artiesten en natuurlijk werd er op het podium ook gekookt voor de gasten. Artiesten die meewerkten: persoonlijke vriend René Froger, Karin Bloemen, Richard Groenendijk, gitarist Adje van den Berg en heel veel Zwolse artiesten. Trotse toeschouwers vooraan in de zaal: de ouders van Therese en haar twee broers.

Werner Loens

Therese Boer belde hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin: of ze tijdens het jubileum ‘iets’ mocht doen met zijn stem. Een aangenaam, zachte, Vlaamse tongval. Op het podium laat ze weten dat Michelin een belangrijke rol speelt in 25 jaar De Librije. Loens denkt over het verzoek na en belt op: ‘mag ik het niet zelf in persoon doen?’ Natuurlijk.

In een wolk van rook verschijnt de Belg op het podium van het Zwolse theater. Met een ode aan Jonnie en Therese Boer. Hij spreekt niet alleen zijn respect uit voor het paar, maar memoreert ook zijn eerste bezoek. ‘We hadden gehoord dat er bijzonder goed gekookt werd daar in Zwolle. De zaak was toen nog van meneer Meijers. Ik werd er hen gestuurd, nuttigde er een lunch en sprak na afloop met Meijers. Hij haalde zijn chef aan tafel, een jonge Jonnie Boer. ‘Het was een heel goede keuken, maar we missen nog iets, vertelde ik hem. ‘Je mist nog vijf cent om die gulden te maken,’ was wat ik hem zei. Zijn ogen begonnen te glinsteren en de rest is historie.’ Kort daarna kreeg De Librije haar eerste ster, in 1993. In 1999 volgt de tweede en in 2004 de derde.

>> Bekijk de felicitaties van oud-chefs en collega’s. Plus anekdotes. 

Ronald Giphart

Ronald Giphart, mede-auteur van het boek Puurst van Jonnie en Therse – uitgeroepen tot het beste kookboek van de wereld –  brengt op het podium ene ode aan De Librije, maar eigenlijk aan alle horecabedrijven. ‘Ik mocht hier achter de schermen kijken en heb gezien hoe hard het werken is. Gasten weten dat helemaal niet. Maar er is ook veel menselijkheid en liefde. Een arm om de schouder van een jonge kok die er even door heen zit. Een bakje koffie voor hem en wat persoonlijke troost. Het lieveringsgerecht van Giphart is nog steeds: zwezerik met pindasaus wat Jonnie Boer ooit voor hem maakte.

Alain Caron

Alain Caron verklaart op het podium het succes van De Librije. ‘Het komt door de liefde tussen Jonnie en Therese. Hij maakt voor hen een cocktail ‘Passion de l’Amour.’ Met passievrucht, gin, rozenwater en oestersap.

Als cadeau wensten de culinaire toppers een gift voor de Johan Cruijff Foundation. Er is tot nu toe al een bedrag van 15.00 euro binnen gekomen. Een cheque die oud-voetballer Sjaak Swart in ontvangst mocht nemen.

Moeilijke periode

Ook de zware tijden die De Librije meemaakte ging het echtpaar niet uit de weg op het podium. Openlijk werden de Zwolse geldschieters bedankt die destijds hun hulp aanboden aan het in nood verkerende bedrijf. Wijlen Mercedes-dealer Ron Wensink speelde een belangrijke rol in de redding van De Librije: zijn motto werd groot op het podium getoond en muzikaal omlijst: ‘Maar er is altijd weer een morgen.’ Wensink was voorzitter van de raad van commissarissen van Librije Beheer BV.

Een kleine greep uit de 900 aanwezigen:
Ron Blaauw, Richard van Oostenbrugge, Sidney Schutte, Adrian Zarzo, Maik Kuijpers, Sjaak Swart, Marco Borsato, Leontien Borsato, Marc van Gulick, Martin van Bourgonje, Christian van der Linden, Paul Fagel, Peter Klosse, Michel van der Kroft, Robert-Jan Nijland, Alain Caron,  Sandra van der Bunt, Anne-Laura Middelweerd, Petro Kools, Roland Peijnenburg, Dennis Kuipers, André van Doorn, Rene en Natascha Froger, John van ’t Schip, Harald Hovenkamp, Laurent Smallegange, Omar Dahak en  Soenil Bahadoer.

Na afloop van het officiële deel vertrok team De Librije voor een personeelsfeest per boot.

De foto’s: klik op de beelden om de onderschriften te tonen.
Fotograaf: Koos Groenewold

Foto's

Reageer op dit artikel