fotoreportage

Binnenkijken: interieur The Birdhouse Amsterdam knipoog naar Artis

Restaurant 1152

The Birdhouse in Amsterdam is een knipoog naar het tegenoverliggende Artis. Het interieur van de nieuwe hotspot is geïnspireerd op de vogeltuinen van de dierentuin. De vogelkooien achter de bar, die dienstdoen als schappen, zijn één van de vele details die het vogelthema body geven. ‘Het vogelrijk brengt je in de zaak: ontspannen, ongedwongen en huiselijk’, zegt restaurantmanager Luc van de Sant.

Binnenkijken: interieur The Birdhouse Amsterdam knipoog naar Artis

Vogels komen in allerlei vormen terug in het interieur van The Birdhouse. Naast de vogelkooien achter de bar, sieren vogellampen, -tegels en flamingotekeningen de muren. ‘Ontwerper H-Hospitality Amsterdam haalt buiten naar binnen met vogelhuisjes, veel groen, vogelnestje als wasbak, stoelen met spijlen die aan de achterkant doen denken aan vogelkooitjes en neonvogels als toilet- aanduiding voor de heren en dames’, zegt Van de Sant.

Gouden bar zorgt voor reuring in The Birdhouse

De twee ruimtes van het restaurant hebben dezelfde sfeer, maar een andere uitstraling. De grote ‘gouden’ bar centraal in het voorste gedeelte zorgt voor reuring. De muziek is hier nadrukkelijker aanwezig dan in het achterste deel. In het rijke kleurenpalet overheersen de tinten donkerblauw en groen. ‘Zijwanden zijn bekleed met stofachtig behang. Het heeft de look en zachtheid van veren’, zegt Van de Sant. In het restaurant met bargedeelte worden hoge zitjes afgewisseld door lage zits, loungebanken, krukjes en poefbanken met zachte bekleding. ‘Gasten kunnen gaan zitten waar ze willen en doen waar ze zin in hebben.’

Tafels van boomstammen

Van de Sant: ‘Het achterste gedeelte is wat rustiger. Hier overheerst met name hout. Tafels zijn gemaakt van boomstammen. Gasten kijken er uit op de grote binnentuin, die dient als siertuin. Het plafond wordt ondersteund door ‘volières’, gemaakt van houten balken. Door het matte spiegelplateau aan het plafond lijken de volières veel groter dan ze daadwerkelijk zijn. Dit heeft een bijzonder effect en geeft dynamiek aan de zaak.’ Een aantal wanden zijn bekleed met bruine akoestische wanddecoratie in de vorm van visschubben, of in dit geval te interpreteren als vogelveren. Ook lampen zijn bekleed met dezelfde vormen van vilt.

Grasmat van groene buizen

De twee gedeelten vormen één restaurant en worden verbonden door een lange gang. ‘Groene, verlichte buizen aan het plafond in verschillende lengtes zorgen voor een mysterieuze sfeer. De golvende beweging duidt een grasmat’, legt de restaurantmanager uit.
The Birdhouse is een all day-concept waar je terechtkunt voor ontbijt, lunch, bites, borrel en diner. Luc van de Sant: ‘We hanteren voor het eten de slogan: ‘Alles in bowls en de rest op toast’.

The Birdhouse is initiatief van The Lancaster Hotel

Restaurant en bar The Birdhouse is een initiatief van The Lancaster Hotel. The Lancaster Hotel met 122 kamers is onderdeel van de Eden hotels en is gevestigd in een monumentaal pand, naast The Birdhouse. Beide panden zijn door gangen met elkaar verbonden. The Birdhouse heeft ook een eigen entree aan de Plantage Middenlaan 46.

All day-zaak met ruime openingstijden

De all day-zaak is om 7.00 uur geopend voor ontbijt voor de ‘Early birds’. Om 11.00 uur start de lunch. Tot laat in de avond genieten gasten van bites, diner met bowls en toast, lokale bieren en ciders, birdhouse cocktails en meer. Op de menukaart zijn de bowls verdeeld in vier soorten: koude en warme bowls, bowl-gerechten afkomstig van de Robata Grill en zoete bowls. Gasten kunnen ook kiezen voor diverse gerechten op toast, waaronder Pekingeend met
honing, mosterd en notensla of avocado met gepocheerd ei en kiemen. ‘Voor ieder wat wils.’

Cijfers The Birdhouse

298 vierkante meter
Het totale oppervlak van het restaurant is 298 vierkante meter.

130 zitplaatsen
De zaak heeft 100 tot maximaal 130 zitplaatsen. De zitjes variëren van loungeplekken, hoge en lage zits tot banken en fauteuils.

2 ruimtes
Het restaurant is verdeeld in twee ruimtes die met elkaar verbonden zijn door een gang. De grote bar centraal in de zaak in het voorste gedeelte zorgt voor reuring. Het achterste deel van het restaurant is rustiger qua kleurgebruik,
materialen en muziek.

Foto's