fotoreportage

Binnenkijken bij pannenkoekenrestaurant 2.0 Het Ketelhuis

Restaurant 997

Jaap van Ham opende onlangs Pannenkoekfabrique Het Ketelhuis in winkelcentrum Aabe fabriek in Tilburg. Als vader van drie jongens miste Van Ham een plek in de buurt waar kinderen konden spelen en volwassenen konden eten en borrelen. Bij het zien van het monumentale pand, dat al vier jaar leeg stond, was het idee snel geboren: ‘Een retestrak pannenkoekrestaurant 2.0, met een heel vette knipoog. En ver weg van oubollig.’

Binnenkijken bij pannenkoekenrestaurant 2.0 Het Ketelhuis

Als vader van drie jongens miste Jaap van Ham een plek in de buurt waar kinderen konden spelen en volwassenen konden eten en borrelen. Hij wilde een niet-kinderachtig pannenkoekenrestaurant openen. Een plek waar naast de pannenkoek, ook andere gerechten zoals een La Trappe stoofpotje, spareribs en zalmfilet worden geserveerd. Naast dineren kun je bij Het Ketelhuis ook lunchen en borrelen, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin of speelruimte binnen. ‘Je moet bij Het Ketelhuis niet alles serieus nemen. Gasten worden verwelkomt met ‘Hallee’ – Brabants voor hallo – en de toi- letten heten het ‘keutelhuis’’, zegt Van Ham.

Een concept als Het Ketelhuis ontbrak in Tilburg

De ondernemer deed samen met zijn vrouw Mariska inspiratie op in Den Haag, Scheveningen en Amsterdam. Van Ham: ‘Er bestaan al veel industriële erfgoedgebieden waarin horeca gevestigd is. Ook de inrichting met groen, staal, suède en varens is niet nieuw. Het Ketelhuis is echter een concept dat in Tilburg nog ontbrak.’

Eén open ruimte

Het voormalig ketelhuis van de oude dekenfabriek is een monumentaal pand met veel glas en staal. Van Ham: ‘Het was één open ruimte. Aan het pand mochten we niets doen. Samen met designer Maarten Wijnen en twee dames van Vervoort Meubelen ontwierpen en richtten we de zaak in. Geen volgepropt restaurant, maar ruimte voor personeel en spelende kinderen.’

Bottle green is hoofdkleur in interieur van Ketelhuis

De hoofdkleur in het interieur is ‘bottle green’. Deze tint zie je terug in de bedrijfskleding, in de tegels bij de bar en in banken. Van Ham: ‘De warmte en gezelligheid brengen we in de zaak met het meubilair. Zachte stoffen in combinatie met hout en een warm kleurenpalet.’ Sam Anders van DEP ontwierp een licht- en geluidplan passend in de ruimte en bij de tijdgeest. Van Ham: ‘Het monumentale pand komt er door de verlichting heel gaaf uit.’ Anders: ‘Veel licht-elementen zijn custom-made. Als knipoog hebben we de contouren van het pand terug laten komen middels ledlijnen.’

Gratis parkeren bij Het Ketelhuis

Ruim 3 jaar geleden is de Aabe Fabriek, in de buurt van de Piushaven, geopend als winkelcentrum. Horeca ontbrak echter nog in de oude dekenfabriek. Van Ham heeft reeds twee zaken in Tilburg: Polly Maggoo en café Bakker. ‘Het Ketelhuis ligt gunstig: in een opkomende wijk met jonge gezinnen, 1 km van het centrum, dicht bij Beekse Bergen en campings. Bovendien kun je er gratis parkeren’, aldus Van Ham.

Partners

De ondernemer werkte samen met een aantal partners. Ontwerp en inrichting verzorgde Maarten Wijnen van Uitzuid en Vervoort Meubelen. Metaalbedrijf Driessen in Weert maakte de wijnkast, het rek voor de flessen en de glazen en de stellage voor de biertanken achter de bar. DEP deed het geluid en de verlichting. Van Ham: ‘Akoestiek was spannend hoe dat zou uitpakken. We hebben de zaak ingericht zoals we dat wilden en de akoestiek blijkt goed te zijn. We hoeven er niets aan te doen.’

Cijfers Pannenkoekfabrique Het Ketelhuis

950.000 euro
Jaap van Ham en de verhuurder investeerden samen in totaal €950.000. In de kale ruimte moesten leidingen, verlichting en toiletten worden aangelegd. De zaak is vrij van een brouwer.

144 zitplaatsen
In het restaurant zijn 114 zitplaatsen, bestaande uit banken, stoelen en fauteuils in verschillende materialen en stoffen. Op de entresol met glas bevinden zich nog eens 30 zitplaatsen en een speelruimte voor de kinderen. De zaak heeft een groot terras met 180 zitplaatsen en is uit te breiden tot 450 stoelen. De speeltuin is 230 vierkante meter.

250 vierkante meter
Het terras, tevens winterterras, heeft een overkapping van in
totaal 250 vierkante meter. Een luifel van 19 x 17,5 meter met licht, verwarming en geluid. Daarnaast staan er drie losse parasols van 6 x 6 meter.

Beeld: Victor van Leeuwen

>>> Wat doet kleur in horecainterieur? Lees hier het effect van kleur in je zaak

Reageer op dit artikel