fotoreportage

Horecainterieur: Kleurrijk en kosmopolitisch Marlin in Deventer

Restaurant 868

‘Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb het gewoon gedaan’, zegt Arthur Oost (32) over restaurant Marlin in Deventer dat 4 november 2018 de deuren opende. Hij nam de zaak over uit faillissement. Het interieur onderging een volledige transformatie. Het resultaat? ‘Een restaurant in kleurrijke, kosmopolitische, great gatsby-achtige sferen.’

Horecainterieur: Kleurrijk en kosmopolitisch Marlin in Deventer
(c) Frank Everards

‘Ik wilde het roer er volledig omgooien.’ Voorheen zat restaurant Moskou in het pand aan de Brink in het centrum van Deventer. ‘Moskou heeft hier negen jaar gedraaid en er naam en faam opgebouwd. Ik wilde er iets totaal anders neerzetten, vandaar ook een compleet nieuw interieur.’ Het design voor Marlin liet hij over aan Studio La Plume. ‘Ik had het zelf graag willen doen, maar vanwege de vele nisjes en niveauverschillen was het alleen qua verlichting al een te grote uitdaging.’ 1 augustus kreeg Oost de sleutel. Drie maanden later was het restaurant gereed voor opening. ‘We hebben ook veel zelf gedaan. We zijn direct met een team van vrienden en familie aan de slag gegaan. Echt super hoe zij me hebben geholpen.’

(c) Frank Everards

Faillissement

Oost blikt terug op een spannende periode. Al maanden was hij bezig met de overname van de zaak. ‘Ik was al rond met de eigenaar, toen bleek dat toch faillissement werd uitgesproken.’ Hierdoor liep Oost extra risico. ‘Want met een faillissement aanvaard je een pand in de staat hoe je het koopt. Aan de andere kant bracht het faillissement ook een klein financieel voordeel met zich mee.’ Er kwamen na de koop overigens wel een paar lijken uit de kast. ‘Er was wel wat achterstallig onderhoud. De afzuigkanalen bijvoorbeeld, zaten helemaal verstopt.’ Collega-ondernemers adviseert hij dan ook om óók hierop te letten. ‘Controleer dat wat niet direct zichtbaar is ook goed.’

Via een lening van de bank, kreeg Oost de investering rond. Op de vraag hoeveel hij in totaal heeft geïnvesteerd, zegt hij ‘dat houd ik liever voor mezelf. De zaak is groot genoeg voor 100 couverts. ‘Om de kwaliteit te waarborgen houden we het vooralsnog op zestig zitplaatsen’, vertelt Oost. Wanneer sprake is van een geoliede machine, kan dat aantal altijd nog worden opgeschroefd.

Op de kaart van Marlin

Op de kaart staat onder meer Veluwse landkip van de eigen rotisserie, staartstuk, een seizoenstuintje, halve kreeft en aardappel wortel gratin. Over het seizoenstuintje vertelt Oost: ‘Dit gerecht verandert met het seizoen mee. Zo kunnen we vegetariërs ook echt wat bieden in de regio.’ Verder is de Deventenaar trots op het feit dat ze dertig wijnen per glas schenken. ‘Bij ieder gerecht hebben we een wijn gevonden die er mooi mee samengaat.’
Oost werkt al vijftien jaar in de horeca. Bij La Cubanita deed hij ervaring op in het ondernemerschap. De toenmalige manager hielp er bij de opstart van twee restaurants. ‘Heb daar veel van geleerd.’ Vijftien man personeel, waarvan zes vaste krachten, trok hij aan voor Marlin. ‘Vooral mensen die ik ken uit mijn netwerk.’ Oost zegt goed om te kunnen gaan met die verantwoordelijkheid en is enorm trots op zijn restaurant. ‘Het voelt helemaal niet als werken, maar echt als een tweede thuis.’

Hieronder meer interieurfoto’s van Marlin.

Lees ook: Interieurtrends 2019: ‘Bont en blauw en minder rauw

Lees ook: Horecainterieur: Wat kost een ontwerp?

Foto's

Reageer op dit artikel