fotoreportage

Binnenkijken bij sensueel Satchmo in Amsterdam

Restaurant 933

Dennis van Roon, Tobias Schuijt en Fardau Plantenga openden op 10 december officieel de deuren van Satchmo aan het Rokin in Amsterdam. Het trio wilde iets on-Nederlands neerzetten met een zinnenprikkelend interieur. ‘Sensueel door fluweel, warme kleuren, intieme nisjes en speels door diversiteit aan ruimtes. Negentig procent van de inrichting is op maat gemaakt, dus uniek’, aldus Fardau Plantenga.

Binnenkijken bij sensueel Satchmo in Amsterdam

Een opvallend lichtobject boven de rood-roze bar verleidt voorbijgangers om naar binnen te kijken bij Satchmo. Messing pijpen met ledlampjes, bedacht door ontwerpbureau King Kongs, verlichten de cocktailbar op de tweede verdieping. ‘In de avond zie je vanaf buiten allemaal kleine lichtpuntjes, alsof het een gouden regenval is. Deze stralen komen terug in het logo van de zaak’, zegt Fardau Plantenga die verantwoordelijk is voor de look & feel.

Niet naar trends kijken

Plantenga komt, in tegenstelling tot haar partners Van Roon en Schuijt, niet uit de horeca maar uit de modewereld. Zij vindt dat alle horecazaken in Nederland op elkaar lijken. ‘Veel restaurants zijn copycats met industriële en vintage elementen en hebben geen eigen DNA.’ Voor een onderscheidend interieur bij Satchmo deed de mede-eigenaar inspiratie op in Parijs, Londen, Chicago, Los Angeles en Milaan. ‘Ik keek niet naar trends maar wat lekker voelde en bij ons past én bij het monumentale pand uit 1647.’

Weinig daglicht in Satchmo

De diverse ruimten in Satchmo zijn verbonden door togen. De zaak heeft lage plafonds met houten balken. Daarnaast komt er weinig daglicht binnen. Hier maakte het trio gebruik van door de verlichting schemerig en warm te houden. Van de ene toog naar de andere, kom je in de verschillende gebieden en nisjes. Het uitgesproken kleurenpalet van rood, roze, donkerblauw en groen is de rode draad in de zaak: elke kleur kan met elkaar gecombineerd worden. Ook komen messing details, gerookte spiegels, fluwelen stoffering en natuursteen terug in het hele pand.

Gloeiende onyx bar in Satchmo

Plantenga: ‘Elke ruimte in Satchmo heeft een trigger waaruit dynamiek en interactie ontstaat. Tussen twee togen werd een bar van Onyx gebouwd waar gasten rondom kunnen plaatsnemen. Speciaal voor deze natuursteen reisden we naar een leverancier in het buitenland. Tussen duizenden natuurstenen lonkte één onyx naar ons: ‘gloeiende’ steen met rood, zwart, wit en goudgele banen. Het lijkt een kunstwerk, je blijft ernaar kijken.’

Ode aan Louis Armstrong

De naam van de zaak is een ode aan jazztrompettist en zanger Louis Armstrong. Zijn bijnaam was Satchmo. Jazz speelt dan ook een grote rol in deze nieuwe zaak. De hele week draait er jazzmuziek, van donderdag tot en met zaterdag is er zelfs live jazz. Gasten genieten daarnaast van klassieke gerechten met een moderne twist, met veel kleur op het bord. ‘Onze gerechten moeten excelleren in alle opzichten: smaakbeleving wordt beïnvloed door de look van een gerecht’, zegt chef de cuisine Thijmen Veenman. Satchmo biedt een menu vol met internationale gerechten voor brunch en diner zoals Tuna Tatami met truffel teriyaki, coquilles met soy vinaigrette, kreeft ‘a la plancha’ of een ruime keuze uit robuuste steak-cuts. Daarnaast is er een vier- tot zesgangen-tasting menu en zijn wijn en cocktails nadrukkelijk aanwezig op de kaart.

Cijfers Satchmo

300 vierkante meter
De totale oppervlakte van de zaak met een comfortabel-chic interieur is 300 vierkante meter.

2 verdiepingen
Via een trapje naar beneden kom je het souterrain binnen: casual diner met lage en hoge zitgedeelten en een ‘gloeiende’ bar van natuursteen in verschillende kleuren met ledverlichting erachter. Op de eerste verdieping bevinden zich een rood-roze wijn- en cocktailbar, een klassiek ingerichte private diningroom tot 12 personen en het restaurantgedeelte met ronde, groene fluwelen banken en open keuken.

135 zitplaatsen
In de zaak is plaats voor 135 gasten. Op het terras zijn nog eens 70 stoelen.

90 procent van het design bij Satchmo is interieurbouw op maat en dus uniek.

26 boxen door het hele pand. In elke ruimte klinkt jazzmuziek. 

Beeld: Today’s Brew

=>> Leestip: Binnenkijken bij andere horecazaken in Amsterdam

Foto's

Reageer op dit artikel